online pharmacy reviews generic viagra cheapest viagra for sale uk viagra sales online uk venta de viagra generico en espana best pill splitter cialis generic cialis lowest price viagra buy online ireland generic cialis tadalafil free viagra sample pack canada donde comprar tadalafil generico en mexico kamagra uk free delivery cialis professional canadian pharmacy buy viagra buy cialis online india buying kamagra online forum cialis cheap online pharmacy taking kamagra through customs how much does a viagra prescription cost levitra prices costco cvs pharmacy cialis price cialis pills review does generic viagra from india work buy kamagra online uk cheap generic cialis cheap order cialis viagra online levitra prices comparison generic tadalafil vs cialis where can i buy cheap viagra in australia cheap viagra canada pharmacy viagra generico brasil comprar kamagra pills what are they cialis once a day cost uk buying viagra from canada safe cheap generic viagra co uk index best place to buy generic cialis online buy kamagra usa kamagra tablets uk can you buy cialis online in canada buy kamagra oral jelly usa generic viagra australia paypal venta viagra generica espana buy cheap kamagra oral jelly best place to get cialis online buy levitra online australia buy levitra canada buy viagra online australia paypal obat herbal cialis cheap kamagra london free cialis trial voucher buy kamagra direct from india buy kamagra jelly in london cialis generico farmacias similares cialis generico en mexico comprar where can i buy sildenafil online taking cialis with food buy kamagra fast delivery buy kamagra oral jelly australia female pink viagra wikipedia where can i get cialis cheap buy generic cialis 5mg cialis purchase uk kamagra fast 2 uk generic viagra for sale online order cialis online uk kamagra generika billig cialis prescription canada low cost generic levitra viagra australia cost levitra tablet price in india can you get viagra prescription from walk in clinic can i buy cialis online in canada does herbal cialis work comprare cialis generico online forum buy viagra online now kamagra online kaufen paypal viagra prices online cialis professional reviews cialis purchase online cialis online pharmacy canada generic cialis cheapest price generic cialis online india buy kamagra oral jelly online buying viagra online cialis price 5mg viagra generico espana precio can you get cialis in canada viagra price increase 2013 buying viagra online uk forum is cialis or viagra cheaper kamagra cheaper.net sildenafil citrate online uk is it safe to buy viagra online in canada sildenafil citrate tablets matrix-120 mg order levitra online generic kamagra usa purchase sildenafil online cipla generic viagra reviews viagra price per pill cvs buy cheap generic levitra viagra price walmart order kamagra online buy viagra cialis online uk where can i buy viagra over the counter in australia viagra generica opiniones kamagra online paypal how much does a cialis prescription cost viagra ukraine cheap viagra 100mg generic get generic viagra prescription online cheap generic cialis india buy brand cialis online canada levitra generico online italia viagra for sale atlanta kamagra jelly price thailand levitra female use how to buy real cialis online levitra pills look like viagra australia cheapest place to buy cialis cialis 5 mg film coated tablets cialis online sales cialis prices generic viagra india safe tadalafil professional wiki buy canadian cialis cialis buy australia purchase tadalafil cialis vs viagra free samples tadalafil tablets 40mg herbal viagra any side effects golden root herbal viagra review get viagra online uk cheap tadalafil generic buying viagra online in usa cialis pills for sale uk walmart drug price viagra http //www.kamagra.uk.com/ reviews can you get cialis for free order kamagra uk how to buy viagra online without kamagra uk website reviews cialis cheap generic viagra generico funciona igual generic viagra fruit soft tabs (sildenafil) 100mg buying levitra online canada order cialis from india buy viagra canada paypal buy cialis using paypal levitra pill description sildenafil sample Lubuk Petua Warisan » Tips Berhenti Merokok | Petua.org | Traditional practices of medicine and healthy life style


Tips Berhenti Merokok

1. Melengah-lengah
Lengahkan tindak balas ke atas keinginan merokok seperti melambat-lambatkan mencari rokok. Sekiranya rokok ada di tangan, jangan dinyalakan terus, tunggu sekurang-kurangnya 5 minit. Keinginan untuk merokok ini kesudahannya akan hilang juga. Katakan pada diri anda “nanti” setiap kali anda ingin merokok.

2. Menarik Nafas Panjang
Tarik nafas anda dengan panjang sekurang-kurangnya tiga kali dengan perlahan-lahan.

3. Minum Air Dengan Banyak

Minumlah air banyak-banyak. Sebaik-baiknya air galian atau air masak suam. Jangan minum air berkafein seperti kopi atau teh, kerana minuman ini biasanya akan membuatkan anda ingin merokok selepas meminumnya.

4. Membuat Sesuatu
Buatlah sesuatu yang boleh mengalihkan fikiran anda daripada rokok. Contohnya bersiar-siar makan angin, telefon kawan, membaca buku, bermain muzik, membuat silang kata, berkebun dan sebagainya.

5. Menguyah Sesuatu
Mengunyah sesuatu seperti gula-gula getah,lobak merah,buah epal dan sebagainya. Elakkan sesuatu yang manis seperti gula-gula biasa.

6. Mandi atau Basuh Tangan
Sekiranya berada di rumah, mandilah seberapa kerap atau basuh tangan setiap kali terasa hendak merokok.

7. Melakukan Senaman Regangan
Lakukan senaman regangan setiap kali anda merasa mengantuk kerana tidak merokok.

8. Memohon Doa
Mohonlah doa kepada Tuhan agar azam dan usaha anda untuk berhenti merokok itu berjaya.

38 Comments »

  1. crvtec said,

    December 29th, 2007 at 12:27 pm

    Biasanya orang lelaki akan merokok selepas makan dan ketika menunaikan HAJAT BESAR di tandas.. Jadi.. cuba elakkan merokok pada masa ini.. ini adalah cara yg terbaik utk berhenti merokok dan ianya telah terbukti berkesan… selamat mencuba

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  2. razor said,

    April 19th, 2008 at 2:10 am

    aku x merokok time buang ayaq besaq,, pasai kang bapak aku bau.. masak aku.. pas makan aku isap rokok kat tgkp.. dok balik langsir.. pasai x mau ada bau rokok lam bilik.. dah masuk U pun kn control lagi… aku bukan apa..payah sgt nak benti… mcm cara2 aku dah cuba.. tahan sehari ja.. pastu sangap balik… adoi la…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  3. sigmavenue said,

    April 29th, 2008 at 1:57 pm

    aku lg la…tiap saat nk je aku sedut asap rokok 2,smpai tengah mandi lame2 sngt pn ble brenti smata-mata nk pam rokok….mmg aku brniat sgt nk brenti rokok tp keinginan aku untuk merokok kuat sgt…..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  4. ThInGs 2 PonDeR » Blog Archive » kami suke pd lelaki yg mengatakan tidak pada rokok… said,

    September 4th, 2008 at 6:25 pm

    [...] Tips Berhenti Merokok [...]

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  5. perokok said,

    November 7th, 2008 at 3:28 pm

    ala.. jgn trus berhenti merokok.. tu bohong semua tu klu tiba2 berhenti. Cuba mcm aku.. kurangkan.. dari sehari 5 batang kepada sehari 2 batang..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  6. cubeteka said,

    January 5th, 2009 at 4:12 pm

    aku ada cadangan lain.. apa kata bagi jer semua harta benda korang kat aku .. pastu potong jer dua-dua belah tangan . kalau kemaruk gak pakai kaki jer…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  7. ayoi said,

    January 5th, 2009 at 4:15 pm

    aku pun ada gak cara nk berhenti merokok..korang jumpe aku,nt aku bg hisap ibu jari kaki aku..cara ni aku pernah buat kt kwn aku..berkesan gak lah…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  8. pyan said,

    January 29th, 2009 at 9:25 pm

    ni pengalaman saya nak stop merokok :
    1.kurangkan merokok..tak boleh lah sebab kedai 7E dekat rumah..abis je rokok terus pergi kedai.ni beli size 14′s
    so tak boleh guna pakai utk ni.

    2.stop terkejut..terus niat stop pada malam tu jugak walau pun rokok dah beli 2 bungkus 20′s..tapi byk benda yg perlu di jauhi di tempat kerja buat sementara waktu sebab iman tak kuat lagi..
    a.rehat tak campur dgn geng sebab semua perokok dan suka hulur rokok.(baik hati , kawan sejati ) dlm 3 bulan jugaklah baru boleh join.
    b. kat rumah byk makanan utk dikunyah masa terasa nak merokok..

    tu je lahhhhhhh petua saya..

    sampai hari ni dah 2 tahun x isap rokok..dan dlm hati pun ada terasa nak merokok tapi buat tak tauuuuuu jee..

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  9. bluesboy said,

    June 15th, 2009 at 4:03 pm

    lebih baik kau bunuh diri kan senanggggggg

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  10. scout said,

    November 17th, 2009 at 11:49 pm

    cubalah kwn-kwn berhenti.kwn dlu pk mcm takble berhenti jgk tp kwn cuba jgk suka-suka berhenti tp bulan pose la..apa kata hari pertama wat2 lupa nak spare li rokok, kmudian pk kan hari ke2 aku nak merokok aku da dpt 1 hari, so rasanya ble lah trus berhenti. Alhamdulillah sekarang latihan percubaan lagi dah masuk 3 tahun dah berhenti, duit pun ok gak ari2 menabung RM 5, Lu kira la Assalammualaikum.

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  11. iwan said,

    December 2nd, 2009 at 11:57 pm

    ak xtw r cne nk stop

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  12. sha said,

    December 22nd, 2009 at 3:18 am

    sha x ska guy yg isap rkok tp sha dpt balak pn yg isap rkok tp skng dh stop..4 ssape yg isap rkok 2 pk r xkn korg nk isap rkok smpai mti kot??em isap rkok bknnya bleyh bt korg hnsem ke hape ke ag cri pyakit ada la..sha tau korg sume sedar n tau yg dlm rkok da lbh 4000 jnis bhn kmia (tar,nikotin,ubat gegat,rcun,gas yg dgunakan d “kamar mati” utk pesalah hkuman mti n bla3…)hurm…pape pn korg pk r sndiri..x gna nk nysal klu nnt dpt tau korg da msa 2bulan je ag nk hdup opps!!sory r klu da yg trasa

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  13. si labu_labi said,

    March 3rd, 2010 at 11:59 am

    wah sha..ntah2 balak anda isap rokok snyap2..
    xsnang a nk benti..ingat ktorg suke2 je ke nk isap rkok..
    haha

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  14. Marmad said,

    May 12th, 2010 at 12:39 pm

    Salam semua!

    huh, bkn susah sgt nk berhenti sebenarnya.
    Tapi ia memerlukan kekuatan mental anda dan tak lupa USAHA..

    Ni nak bagitahu, dah 5 bulan tk menghisap Rokok, sebab apa?
    i amalkan Rokok Resdung..
    Tak percaya?
    cuba la try…hehe

    elak merokok berterusan dgn mengamalkan Rokok Resdung

    i dah berjaya ! You’all?

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  15. aku said,

    July 5th, 2010 at 10:17 am

    senang je, ramai dah berjaya…
    camni, ambil sekeping kertas, tebuk dua lubang bahagian satu sisi..
    ikat dengan tali buat macam rantai la, supaya senang nak sangkut di leher,

    ambil marker pen..tulis, SILA SEPAK PONGGONG SI BODOH INI, KERANA MEROKOK…
    hua aahaa..perokok bodoh 4EVA……

    mampus la lekas..kasi susah sajaaa …

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  16. whenigrowup said,

    July 5th, 2010 at 10:48 pm

    nice info!! thnk

    korang tahu tak sekarang ada rokok elektronik??

    ia jauh lebih slamat disamping dpt berhenti mghisap rokok.

    try tgok! menarik beb!

    http://weallneedfree.blogspot.com/2010/07/e-cig-rokok-elektronik-rokok-moden.html

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  17. fazian said,

    July 29th, 2010 at 1:28 pm

    sy mmg benci perokok. Tapi kalau tak nak merokok, cuba bygkan rokok tu najis, keji…dlmnya ada khinzir ke…yg kata dok sedap2 hisap tu, tak boleh hidup kalau tak dapat…eeee…geli sangattttt2….

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  18. Petua Kecantikan Dan Kesihatan said,

    September 3rd, 2010 at 6:04 am

    betul tu.. mandi memang salah satu cara untuk kurangkan rasa nak merokok. tapi yang penting azam mesti kuat.

    Tips Berhenti Merokok Siri 2

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  19. kiukkiuk said,

    September 23rd, 2010 at 1:14 am

    aku nak stop mrokok tp bley..aku rasa nak ngamuk ja lau x isap rokok..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  20. oto-oto said,

    September 23rd, 2010 at 1:22 am

    meroko mati xisap pun mati

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  21. muhammad said,

    December 23rd, 2010 at 8:19 pm

    aku susah nak berhenti merokok…….
    dalam hati tertanya2 bile nak berhenti…..
    skang mulut aku dah start tawar isap rokok…
    sume rokok isap xda selera…….kelat mulut ada laa….
    tp sanggap jgn kata laaa….xtido dibuatnyer…….

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  22. zaiha said,

    January 10th, 2011 at 11:43 pm

    btl k klu brhnti merokok dgn serentak akn mati?

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  23. joy said,

    February 13th, 2011 at 5:02 pm

    Rokok la klu nak,berhenti la klu x nak,berani buat berani tanggung.

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  24. ex-rokok said,

    February 16th, 2011 at 8:16 pm

    Memang susah nk berhenti rokok…ak pn cbe berkali-kali..alhamdullillah akhirnya boleh…cbela ye kwn2…Insya Allah anda juga boleh…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  25. yuli darwati said,

    March 22nd, 2011 at 9:33 pm

    nampak2nya usaha saya selama ni bgtau kat suami saya macam xjalan je.agak tercabar juga untuk suami saya bila saya bgtau dia sruh dia berhenti mrokok. saya akan cuba bgtau dia petua ni.

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  26. kudet said,

    March 26th, 2011 at 11:07 pm

    Ari ni 1st day aku x isap rokok sehari suntuk..puncanya sbb smlm kwn ak meninggal sbb paru2 dia kena masuk virus, sebb apa virus tu x mampus2 wlaupun dh 1 bln dia lam ward?..sbb paru2 dia dh rosak sbbkan rokok. masa dia kt icu ak nmpak azab sngt dia masa tu, so ak terus btekad nk brenti rokok, ak bg tau kwn2 azam bru ak ni tp semua nyee hampeh x der yg bg support pn sbbnya ak ni salah sorang penderma rokok free berjaya..x pee ak akan pastikan ak akn berenti gak sbb dada ak dh mule sakit2 akhir2 ni.

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  27. musicboy_90 said,

    April 4th, 2011 at 1:11 am

    hisap rokok memanglah sedap..lagi2 selepas mkan..mak oi..cool jer rasew…tapi ade gak aku pkir2 mlm2 mase nk tdo..x membazir ke aku isap rokok..dahlah 1 kotak 20′s aku hbiskan dlm 1hari setengah jer…aku x tau nk berhenti macamane..dah cube ubat nequetin yg dlm iklan 2..tp test mkn 1 biji jer…effect dia..kepala men pening jer n tekak rase loye jer…aku nekad jugak dlm hati aku..aku akn berhenti jugak merokok suatu hari nanti….insyallah

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  28. sangap said,

    May 9th, 2011 at 1:34 pm

    merokok bukan gian tapi teringin,weh..sape dh benti bgtau aku..nak buat pedoman

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  29. nouvo espie said,

    June 23rd, 2011 at 1:13 am

    aku start isp rokok tgktn 3….skrg aku da tgktn lma….awek aku sruh aku berhnti..tpi aku ckap bkan snang nk hnti….mmbe aku hnti 3 hri pon da dmm sminggu…pas2 dyorg smbung blek….tp alhmdulillah…dlu stiap hri aku isap 8 btg shari….skrg ni isap 2 btg ja…..klaw sngap sgt hsp rkok daun ja….tp bla aku dok ngn awek aku shari….sbtg rkok pon aku x tringn nak hsap….skrg ni pon dlm proses nk hnti…..pk2 nak spm plak taun ni….

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  30. janji rock said,

    July 7th, 2011 at 11:43 pm

    tahan,tahan,tahan dan tahan….pasti boleh…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  31. anti tar nikotina said,

    July 7th, 2011 at 11:51 pm

    azam tu yg penting beb!!! klu penampilan bersih,,,awek pun mari beb!!! tapi gua rock tetap rock…….stop smoking,,,but rock” on!!!!yeahhhhhhhhh!!!

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  32. Zikri said,

    July 26th, 2011 at 5:32 pm

    Petua saya nak berhenti merokok ni simple je..pertama kuatkan azam nak berhenti..kemudian pilih satu tarikh..dan terus berhenti.. jangan sekali2 hisap walau sebatang pun selepas itu.
    LAWAN..LAWAN..dan terus LAWAN keinginan anda.
    Jika ada berjaya lawan dalamasa 3 hari, insyaallah anda akan terus berjaya selamanya. Dwaktuyang sama perbanyakan minum air suam dan keramkan mandi.
    Setelah berjaya..anda pandang dengan rasa hina dan jijik terhadap rokok yang selama ini telah memperdaya kita.
    5 tahun dulu aku hisap 2 kotak sehari. Walaupun ada beberapa ringgit di poket, tergamak beli rokok walaupun di masa yang sama anak minta belikan sesuatu.

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  33. Zikri said,

    July 27th, 2011 at 12:36 pm

    Sekarang alhamdulillah dah 5 tahun saya behenti merokok. Dulu harganya RM5 sekotak, sekrang dah RM10. Maknanya kalau saya masih lagi hisap 2 kotak sehari, saya dah bazirkan RM20 sehari. Bajet duit rokok tu saya gunakan untuk beli makanan yang berkhasiat seperti madu, susu kambing, kurma dan lain-lain.

    Jika anda memang berazam kuat untuk berhenti merokok, anda pasti berjaya. Kejayaan berhenti merokok sangat membanggakan dan akan mengembirakan seluruh keluarga anda.

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  34. ecam said,

    September 9th, 2011 at 10:37 am

    ak da berenti merokok.. sbb nye aku dmm n btok lme sgt.. msok hri ni da 10 hri ak x merokok.. tk berniat pon nk bernti bt mse ni..skrg ni ak msih btok lg,, dah sihat nt x tw la .. ape2 pon ak bngge krne x isap rkok lg bt mse ni,, jgnla sekadar berehat dripd isap rkok..pastu smbong blik.. TIDAK !

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  35. semut said,

    October 8th, 2011 at 8:54 am

    sy merokok hampir 10 thn. dgn izinNya sy berhenti. antara faktor pencetus adalah apabila terfikir bahawa kita berdoa agar dianugerahkan hidup yang sihat tetapi pd ms yg sama kita “merokok”. renung2kan lah :)

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  36. paan said,

    October 9th, 2011 at 8:16 pm

    ak da cba brenti tp xbley…
    ak bru ja msuk hospital msalah paru2….
    smua owg pksa ak brenti,tp ak ttp nk rkok 2….
    kwn ak,ayah ak,awek ak smua taw….
    tp ak ttp cba…
    skunk ni pown dk 3ngin lg….
    hummm…arap2 ak dpat lpakan bnda haram 2….

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  37. Pengedar i-Quit said,

    November 7th, 2012 at 6:47 pm

    Hentikan ketagihan ROKOK, sayangi diri dan keluarga anda. Dapatkan I-Quit keluaran CAJM,
    Dengan kaedah penggunaan yang mudah, iaitu ketika hendak merokok, spray saja I-QUIT kedalam mulut anda dan merokoklah seperti biasa. Kesannya …. anda akan ketahui sendiri. Panghantaran percuma. Untuk pertanyaan dan maklumat lanjut, call 017-3493060

    http://www.facebook.com/jomhenti

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  38. yakuza said,

    March 26th, 2013 at 5:55 pm

    sape yang merokok tu ad jin la dlam bdn,,sbb jin kan berasal dari asapdan api hahahaha…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Post a Comment