online pharmacy reviews generic viagra cheapest viagra for sale uk viagra sales online uk venta de viagra generico en espana best pill splitter cialis generic cialis lowest price viagra buy online ireland generic cialis tadalafil free viagra sample pack canada donde comprar tadalafil generico en mexico kamagra uk free delivery cialis professional canadian pharmacy buy viagra buy cialis online india buying kamagra online forum cialis cheap online pharmacy taking kamagra through customs how much does a viagra prescription cost levitra prices costco cvs pharmacy cialis price cialis pills review does generic viagra from india work buy kamagra online uk cheap generic cialis cheap order cialis viagra online levitra prices comparison generic tadalafil vs cialis where can i buy cheap viagra in australia cheap viagra canada pharmacy viagra generico brasil comprar kamagra pills what are they cialis once a day cost uk buying viagra from canada safe cheap generic viagra co uk index best place to buy generic cialis online buy kamagra usa kamagra tablets uk can you buy cialis online in canada buy kamagra oral jelly usa generic viagra australia paypal venta viagra generica espana buy cheap kamagra oral jelly best place to get cialis online buy levitra online australia buy levitra canada buy viagra online australia paypal obat herbal cialis cheap kamagra london free cialis trial voucher buy kamagra direct from india buy kamagra jelly in london cialis generico farmacias similares cialis generico en mexico comprar where can i buy sildenafil online taking cialis with food buy kamagra fast delivery buy kamagra oral jelly australia female pink viagra wikipedia where can i get cialis cheap buy generic cialis 5mg cialis purchase uk kamagra fast 2 uk generic viagra for sale online order cialis online uk kamagra generika billig cialis prescription canada low cost generic levitra viagra australia cost levitra tablet price in india can you get viagra prescription from walk in clinic can i buy cialis online in canada does herbal cialis work comprare cialis generico online forum buy viagra online now kamagra online kaufen paypal viagra prices online cialis professional reviews cialis purchase online cialis online pharmacy canada generic cialis cheapest price generic cialis online india buy kamagra oral jelly online buying viagra online cialis price 5mg viagra generico espana precio can you get cialis in canada viagra price increase 2013 buying viagra online uk forum is cialis or viagra cheaper kamagra cheaper.net sildenafil citrate online uk is it safe to buy viagra online in canada sildenafil citrate tablets matrix-120 mg order levitra online generic kamagra usa purchase sildenafil online cipla generic viagra reviews viagra price per pill cvs buy cheap generic levitra viagra price walmart order kamagra online buy viagra cialis online uk where can i buy viagra over the counter in australia viagra generica opiniones kamagra online paypal how much does a cialis prescription cost viagra ukraine cheap viagra 100mg generic get generic viagra prescription online cheap generic cialis india buy brand cialis online canada levitra generico online italia viagra for sale atlanta kamagra jelly price thailand levitra female use how to buy real cialis online levitra pills look like viagra australia cheapest place to buy cialis cialis 5 mg film coated tablets cialis online sales cialis prices generic viagra india safe tadalafil professional wiki buy canadian cialis cialis buy australia purchase tadalafil cialis vs viagra free samples tadalafil tablets 40mg herbal viagra any side effects golden root herbal viagra review get viagra online uk cheap tadalafil generic buying viagra online in usa cialis pills for sale uk walmart drug price viagra http //www.kamagra.uk.com/ reviews can you get cialis for free order kamagra uk how to buy viagra online without kamagra uk website reviews cialis cheap generic viagra generico funciona igual generic viagra fruit soft tabs (sildenafil) 100mg buying levitra online canada order cialis from india buy viagra canada paypal buy cialis using paypal levitra pill description sildenafil sample Lubuk Petua Warisan » Menghilang Batuk Pada Bayi | Petua.org | Traditional practices of medicine and healthy life style


Menghilang Batuk Pada Bayi

Anak yang sihat menjadi idaman setiap ibu bapa. Jika anak anda mengalami batuk berkahak dan selsema, pasti anda tidak dapat tidur lena. Amalkan petua ini. Ramaskan daun kaduk yang dicampur sedikit kapur sirih dan air. Kemudian, lumurkannya di atas dada dan perut bayi anda. InsyaAllah kahak tersebut akan keluar bersama najisnya.

Oleh, Izlia, Jalan Raja Laut.

56 Comments »

  1. pyan said,

    January 30th, 2009 at 10:37 pm

    ni berapa sekali sehari nak lumurkan

    Like or Dislike : Thumb up 2 Thumb down 0

  2. shamsida (subang jaya) said,

    May 17th, 2010 at 5:49 pm

    salam saya hendak tanya anak saya berumur 8 bulan mula2 demam panas skrg sudah sembuh tapi skrg dia masih batuk berkahak.. Lama2 dia batuk berpanjangan smpai kan dia muntah. macam mna nak hilangkan batuk berpanjangan dan hilangkan kahak.

    Like or Dislike : Thumb up 3 Thumb down 0

  3. wannur said,

    May 26th, 2010 at 10:27 am

    sy dh buat mlm td, Alhmdllh, brkesan. Terima ksih utk petua.

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 1

  4. hafiza said,

    May 28th, 2010 at 10:05 am

    k saya pn nk cuba petua nie dh bawak g clinic pn x owkay lg batuk die

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  5. sidah said,

    August 5th, 2010 at 10:18 am

    terima kasih…sy mesti cuba petua nie…yg saya tau guna limau n kapur jea….

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  6. puan sarina said,

    August 27th, 2010 at 9:14 pm

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 4

  7. fadzlinda said,

    August 30th, 2010 at 1:34 pm

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 3

  8. skinny ode said,

    December 5th, 2010 at 7:55 pm

    toi ke jd nie..kne test nie..da smnggu bby i ba2k..tsekse tgk yer..klu jd nie alhamdulillah..x pyh jupe doc da..

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  9. Hazarina said,

    December 21st, 2010 at 9:49 am

    Ada x petua lain pucuk kadok ssah nk cari lah…ank saya yg sulung berumur 3 thun dan yg kecik 5bulan masih leh guna ke petua tsebut dah sminggu ank2 saya batok dan selsema selepas balik dr kg bjangkit.g klinil pun x baik2..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  10. Nabeel 71 said,

    December 21st, 2010 at 8:32 pm

    trima kasih bagi ni kat adik saye……..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  11. aina man said,

    December 23rd, 2010 at 9:02 pm

    emm..bby sy baru masuk 2month caner yer..bly ke..gune petua nie..mule2 sy pg klinik 2klinik pg dah..doktr ckp its normal for bby..coz tuk buang penyakit..tp selang 3 hr tu..xilang gak..sy pg lg doktr bg ubt kahak..yg warne merah tu..tp..dah 3hr ni xilang jgkk..hemm..risau..mumy lahh

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  12. yaya said,

    December 29th, 2010 at 11:28 am

    daun kadok 2 btk nye mcm daun sireh ker????????

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  13. ziela said,

    December 30th, 2010 at 9:38 am

    anak 10 bln batuk2 n berkahak, mlm2 x leh tido …dh bwk gi klinik n kena sedut gas utk larutkan kahak…tp x baik2 lg pon……bleh ker buat cara nih??

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  14. ustzul said,

    December 31st, 2010 at 9:47 am

    boleh try kemam cengkih….insya allah ok tu

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 1

  15. zalin said,

    February 13th, 2011 at 2:47 pm

    tq… bby saya bru 3 bln dah 3 ari batuk kesian mlam x selesa nk tido.alhamdilillah dpt petua ni nk cuba lh minta2 berkesan.

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  16. ria said,

    February 16th, 2011 at 11:00 pm

    cam na nk buat 2 ya ikut daun dia skalikh atu air dia ja.

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  17. widayanti said,

    February 25th, 2011 at 4:33 pm

    bleh guna ke petua ni untuk baby yang baru 3 minggu…sedih tgk baby tak selesa nak tdr…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  18. norizah said,

    February 27th, 2011 at 8:27 am

    k saya pown nak cuba

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  19. azlin said,

    February 27th, 2011 at 9:10 am

    Anak saya pun nak dekat seminggu batuk n selsema berlendir. Belum pegi klinik lagi sebab tahu, baby tak berapa elok depends on ubat klinik. Mana nak cari daun kaduk ek? Saya dari cheras…

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  20. unie said,

    March 16th, 2011 at 8:13 am

    anak sy 9 bln dah 5 hari batuk, sebelah malam mmg problem..macam2 petua dah ikut..hr ni nak try petua kat laman ni pulak..harap2 menjadilah
    ..tak sanggup lg tgk baby tak senyum and happy macam selalu..hu..hu..hu

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  21. morika98 said,

    March 17th, 2011 at 1:36 pm

    saya dpt petua ni dr my mom..kalau anak2 batuk smpi menganggu tidor..cara2nya kita sapukan vicks vaporup kat kaki/tapak kaki smpi buku lali(taruk bnyk pon x pe) lps tu pakaikan stokin..insyallah..anak2 bole tidor lena..(jgn taruk kt idung coz bahaya)..lagi satu bagi makan madu utk buang kahak. la ni pon dah ada madu dalam bentuk tablet..anak2 saya suka yg perasa blackcurrent..alhamdulilah..batuk cepat ilang/selsema pun..

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 1

  22. ummi said,

    May 24th, 2011 at 8:59 pm

    anak saya baru 18 hari,kecik sangat boleh ke try petua ni.risaula batuk sampai merah muka

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  23. anum said,

    July 7th, 2011 at 12:44 pm

    salam baby saya berusia 20hari n batuk berkahak,boleh ka saya guna petua pucuk kaduk n aiq kapur tu?tq

    Like or Dislike : Thumb up 2 Thumb down 0

  24. ainz said,

    July 19th, 2011 at 12:37 pm

    umur anak sya dlam 3 bulan lebih,sekarang dia mengalami batuk dan nafas berbunyi adakah sya boleh gunakan petua yang diberikan.terima kasih harap dapat membantu

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  25. mimiz said,

    July 26th, 2011 at 2:53 pm

    salam baby saya umur 8 bln..ari tu batuk2 berkahak dan dh cuba petua daun kaduk tu..alhamdulillah berkesan,skang dah takde kahak nye,batuk pun dh kurang..lagi satu cuba bg anak minum air ECPI..insyallah mujarab utk batuk2..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  26. ieza said,

    August 5th, 2011 at 12:45 am

    daun kaduk crlh kat pasar tmpt jual sayur kg ler?????

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  27. shamsul kamar said,

    September 1st, 2011 at 9:57 am

    kalau saya gantikan daun kadok dgn daun sireh boleh tak??? Sukar utk mencari daun kadok pada masa sekarang.

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  28. racma said,

    September 23rd, 2011 at 2:15 pm

    anak saya usia 4 bulan…mengalami masalah yang sama.nanti saya try la guna kaedah ni..tapi daun kaduk tu kalau kat bandar ni susah sikit nak cari…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  29. Ena said,

    September 26th, 2011 at 2:03 pm

    Daun kaduk itu apa kalau boleh tau?

    Like or Dislike : Thumb up 2 Thumb down 0

  30. june said,

    September 27th, 2011 at 2:23 pm

    ank sy br smmgu baik dr btok skang dh btok smula siap suspek lelah lg.. adoii risau gler di buatnye.. nk gak la try petua ni

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  31. parhana said,

    October 6th, 2011 at 12:04 pm

    anak sy br brusia 7bln dan telah trkene demam chicken pox jangkitan dr sepupunye….masih dlm proses pengeringan tp trkene plak selsema dan batuk smpai xselere mkn n xlena tdo d buatnye….apekah petua yg sesuai dgn anak sy nie…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  32. anani said,

    October 12th, 2011 at 4:03 pm

    salam..
    saya hrp petua ni blh membantu anak sy yg berumur 2/7 bln..sy dah x tahu nak ikhtiar mcmana lg, kecuali petua ni..ammar batuk teruk sgt, klu baik pun skjp je..htr nursery senang sgt berjgkit dr bdk lain..klinik x usah ckp laa..mcm2 ubat dah, seng sey /ubat cina suma da try…
    mudah2an dgn ikhtiar ni anak sy boleh sembuh dan sihat…
    kwn2 yg seangkatan, doakan anak sy ya…

    Like or Dislike : Thumb up 2 Thumb down 0

  33. dila said,

    October 15th, 2011 at 9:20 am

    salam..
    anak saye berusie 8bulan.baru lepas demam..demam dah ok..tp batuk die ade lagi..die batuk sampai muntah2..saye risau…adakah merbahaye?ape perlu saye buat??boleh x gune petue yg di atas..atau ade care lain?

    terime kasih

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  34. keyrun said,

    October 27th, 2011 at 12:12 pm

    salam…
    saya dh cuba petua nie…alhamdulillah bila anak sy buang air besar,mmg ader lendir2 kahak…sy cuba utk baby sy yg berusia 4 bulan…klau amik ubat pn,batuk lg teruk…cuba la petua nie…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  35. rosidah said,

    October 29th, 2011 at 3:03 pm

    kalu nak mkn ubat jgn ubat selsema,mkn ubt cair kahak ja,kita yg dewasa kalu boleh minum ubt yg ada fungsi mencairkn kahak,petua mak saya pula nk hilgkan batok cuba mkn nangka campor garam,mak saya trai alhamdulillah sihat…sedap pon sedap

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  36. Putri Su said,

    October 29th, 2011 at 4:19 pm

    Saya ingin cuba utk bayi saya… Semoga usaha ini berjaya menghilangkan batuknya. Saya risaulah sangat kerana bayi saya memang lahir tak cukup bulan.

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  37. een_mohamed said,

    November 27th, 2011 at 12:51 pm

    ummi said,
    May 24th, 2011 at 8:59 pm – nak tanya dah try ker utk bby u?…..bby i kena mcm bby u ler….so boleh guna petua nie?…..bby i 1 month…….risau gak…..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  38. munirah said,

    December 20th, 2011 at 9:19 am

    anak saya pon baru kena batuk + kahak + selsema.

    disebabkan saya bf, sy ambil lebih vitamin c supaya selsema cepat sembuh..alhamdulillah..selsema dah tiada..tinggal batuk ngn kahak..

    sebelum ni saya guna kaedah tepuk-tepuk kat belakang tu.. berkesan jugak.. sebab lepas tepuk tu..kahak berkumpul kat hidung.. so terus saya sedut pakai alat sedut hingus.. banyak kali jugak buat..

    so next nak try kaedah ni pulak..daun kaduk byk kat rumah..

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  39. hasma said,

    January 3rd, 2012 at 10:56 am

    bayi saya br usia 21 hari. boleh gak pake resep itu. oh iya, daun kaduk bisa diganti dg yg lain??

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  40. mas said,

    January 5th, 2012 at 10:46 am

    ank saya baru 24 ari..boleh ke guna petua nie..?

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  41. emma said,

    February 2nd, 2012 at 8:30 am

    salam. minta nasihat, anak saya dah beumur 7 bulan dan beratnya hanyamencecah 6.3 kilo sahaja dan tinggi 66, bagi mata saya anak saya kelihatan kurus. dia juga tidak gemar makan dan minum susu formula. saya risau, bagaimana nak menggalakannya makan dan minum kerap?

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  42. Rupina Gasan said,

    February 24th, 2012 at 12:25 pm

    daun die mcm mane? boleh tolong describe?..Sorry I’m from Sabah.Thanks.

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  43. zan said,

    April 7th, 2012 at 12:08 pm

    Rupina Gasan: cuba cari kt google, taip daun kaduk, tgk image…nti kuar la gmbar daun kaduk tu…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  44. watie said,

    May 2nd, 2012 at 1:49 am

    salam..tq admin..ptua ni mmg 5star…alhamdulillah baby lena n mama lena dgn senyumn

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  45. asz said,

    June 11th, 2012 at 4:07 pm

    daun kaduk nk cari kat mane ek??

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  46. euis apriyani said,

    October 27th, 2012 at 8:08 am

    anak sy berusia 3 bln apakah bisa ?, karena sudah sering di bawa selalu di Uap trus. tetapi masih saja.

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  47. sue said,

    November 29th, 2012 at 4:51 pm

    mcm tu kew?kbutalan ada tnam pokok kaduk kt luar rmh tu,bru jew kuar pucuk muda,sj tnam,amek bnih kt klinik kshatan damak,byk tnman herba kt ctu,baby sy dh 2 mgu dmam btuk n slsma just mkn ubt dmm n antibiotik btuk khak x hlang smpai skg ksian dia slalu mntah lpas mgsap,nk try la jap lg mdah2an bksan.

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  48. rafi said,

    December 8th, 2012 at 8:40 pm

    salam..nak tanya..perubatan ini boleh dilakukan pada waktu malam..maksud saya semasa bayi tengan tdo..anak saya berumur 9 bulan..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  49. Iza said,

    December 25th, 2012 at 10:50 pm

    Anak sy berumur 1bulan.boleh ke guna petua ni

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  50. Anonymous said,

    March 26th, 2013 at 5:35 pm

    kalau nak tau daun kaduk,bentuknya sama macam daun sirih.tp pokoknya tak menjalar macam sirih.biasanya kalau pantai timur daun kaduk dimasak untuk bubur lambuk @ sayur paku pakis……..nak tau detail cari dalam google.taip pokok kadok.keluarlah dia image.

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  51. Dechi Aztya said,

    April 15th, 2013 at 5:46 am

    daun kaduk tu apa ya?

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  52. Vera Rafah said,

    April 24th, 2013 at 3:19 am

    daun kaduk itu apa klw di indonesia nama daunnya apa yah.

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  53. Abu Imtinan said,

    October 13th, 2013 at 1:21 am

    syukran, daun kaduk itu nama lainnya apa ya, bentuknya kaya apa?

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  54. Nisa Fiqasya said,

    November 16th, 2013 at 6:48 am

    kalu bby bru 2 bulan btok &selsma cm ne ye ??

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  55. Fadzila Mohd said,

    January 8th, 2014 at 4:50 pm

    baby sy sll bersin.boleh guna care ni x?

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  56. Alynn said,

    March 7th, 2014 at 3:55 pm

    anak Alynn selalu batuk…dah satu bulan…nak kene cuba…harap2 menjadi..:)

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Post a Comment

*