online pharmacy reviews generic viagra cheapest viagra for sale uk viagra sales online uk venta de viagra generico en espana best pill splitter cialis generic cialis lowest price viagra buy online ireland generic cialis tadalafil free viagra sample pack canada donde comprar tadalafil generico en mexico kamagra uk free delivery cialis professional canadian pharmacy buy viagra buy cialis online india buying kamagra online forum cialis cheap online pharmacy taking kamagra through customs how much does a viagra prescription cost levitra prices costco cvs pharmacy cialis price cialis pills review does generic viagra from india work buy kamagra online uk cheap generic cialis cheap order cialis viagra online levitra prices comparison generic tadalafil vs cialis where can i buy cheap viagra in australia cheap viagra canada pharmacy viagra generico brasil comprar kamagra pills what are they cialis once a day cost uk buying viagra from canada safe cheap generic viagra co uk index best place to buy generic cialis online buy kamagra usa kamagra tablets uk can you buy cialis online in canada buy kamagra oral jelly usa generic viagra australia paypal venta viagra generica espana buy cheap kamagra oral jelly best place to get cialis online buy levitra online australia buy levitra canada buy viagra online australia paypal obat herbal cialis cheap kamagra london free cialis trial voucher buy kamagra direct from india buy kamagra jelly in london cialis generico farmacias similares cialis generico en mexico comprar where can i buy sildenafil online taking cialis with food buy kamagra fast delivery buy kamagra oral jelly australia female pink viagra wikipedia where can i get cialis cheap buy generic cialis 5mg cialis purchase uk kamagra fast 2 uk generic viagra for sale online order cialis online uk kamagra generika billig cialis prescription canada low cost generic levitra viagra australia cost levitra tablet price in india can you get viagra prescription from walk in clinic can i buy cialis online in canada does herbal cialis work comprare cialis generico online forum buy viagra online now kamagra online kaufen paypal viagra prices online cialis professional reviews cialis purchase online cialis online pharmacy canada generic cialis cheapest price generic cialis online india buy kamagra oral jelly online buying viagra online cialis price 5mg viagra generico espana precio can you get cialis in canada viagra price increase 2013 buying viagra online uk forum is cialis or viagra cheaper kamagra cheaper.net sildenafil citrate online uk is it safe to buy viagra online in canada sildenafil citrate tablets matrix-120 mg order levitra online generic kamagra usa purchase sildenafil online cipla generic viagra reviews viagra price per pill cvs buy cheap generic levitra viagra price walmart order kamagra online buy viagra cialis online uk where can i buy viagra over the counter in australia viagra generica opiniones kamagra online paypal how much does a cialis prescription cost viagra ukraine cheap viagra 100mg generic get generic viagra prescription online cheap generic cialis india buy brand cialis online canada levitra generico online italia viagra for sale atlanta kamagra jelly price thailand levitra female use how to buy real cialis online levitra pills look like viagra australia cheapest place to buy cialis cialis 5 mg film coated tablets cialis online sales cialis prices generic viagra india safe tadalafil professional wiki buy canadian cialis cialis buy australia purchase tadalafil cialis vs viagra free samples tadalafil tablets 40mg herbal viagra any side effects golden root herbal viagra review get viagra online uk cheap tadalafil generic buying viagra online in usa cialis pills for sale uk walmart drug price viagra http //www.kamagra.uk.com/ reviews can you get cialis for free order kamagra uk how to buy viagra online without kamagra uk website reviews cialis cheap generic viagra generico funciona igual generic viagra fruit soft tabs (sildenafil) 100mg buying levitra online canada order cialis from india buy viagra canada paypal buy cialis using paypal levitra pill description sildenafil sample Lubuk Petua Warisan » Susah Tidur | Petua.org | Traditional practices of medicine and healthy life style


Susah Tidur

Jika diserang sakit tidak dapat tidur lena pada setiap malam, memang merunsingkan.Badan akan terasa sakit-sakit dan lemah pada sebelah siang.Selalu menguap dan mengantuk.Dalam perkara ini dinasihatkan supaya mencari buah pala.Buah pala itu diparut secukupnya lalu dicampurkan dengan sedikit air.Kemudian ditekapkan pada bahagian ubun-ubun di kepala.Dengan izin Allah, orang yang mengalami hal ini akan tidur

50 Comments »

  1. Hanni said,

    March 17th, 2009 at 11:48 am

    Baca buku atau menulis…tambah2 buku sejarah..mesti senang tidor

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Nourah said,

    October 14th, 2009 at 12:25 pm

    Di sini sya nak kongsi sedkt sbyk mengenai susah tido waktu malam…. secara karut marutnya.. induvidu yg sukar nak tidur waktu malam ni – ada member, tak ksah sesapa yang dok sebut2 nama kita yg nak tido pada jam2 11pm to 12am.. pasal tu x leh tido.. cuba test kat member2 korg.. tapi tu cuma KARUT MARUT nye.. anyway, petua dia kurangkan minuman yang berkafein semcm kopi khasnya, coklat, coke??? sebelum tidur. Tapi, petua yang selalu sya amalkan dengan meminum air sejuk diikuti dengan selawat keatas Nabi mcm biasa 3x. kemudian cuci kaki dan tido. Insyaallah dengan izin Tuhan anda dapat tido dgn nyenyak.

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  3. YANNA said,

    December 12th, 2009 at 10:25 am

    Cuba petua nie
    Buat kiraan mengundur dari 500 ~ 0 mesti tidur punya.

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 1

  4. Tanpa nama said,

    March 4th, 2010 at 12:47 am

    aku ada masalah susah tidur yang sangat2 kritikal , time paling senang lelap pukul 4.30, bgun balik kul 6.45, sehari kurang 3 jam masa tidur,bukan buat apepn.. baring dekat tilam daripada pukul 12 pun, sure pukul 4 lebih baru rasa ngantuk. padahal kerja sikit punya penat tapi tak ngantuk.. aku dah cuba semua petua tapi semua tak jadi.. dah dekat 6 tahun macam ni.. tolong.tolong.tolong aku

    Like or Dislike : Thumb up 2 Thumb down 0

  5. mei said,

    March 18th, 2010 at 1:08 pm

    kpd kekawan yg susah nak tido tu,eloklh kluar jogging n bila lth tu trslh tido,tp sblm tido tu mandilh dulu

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  6. shikin namaku.... said,

    May 18th, 2010 at 1:03 pm

    sy sama la nga tanpa nama said, wlpn keje pnt tp still ssh nk tdo, baring kt tilam kul 12 or 12.30 tp nk lelap pya la ssh.. kul 3 lbh nk lelap tu pn sbb paksa, kdg2 kul 5, 6 br dpt tdo… tlg la.. cmne nk atsi ni????

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  7. Istri saya 2 bulan susah tidur apa obatnya said,

    June 12th, 2010 at 12:58 am

    Tolong siapa saja yang pernah mengalami sakit ini dan bisa sembuh .tolong kasi tahu obatnya.terima kasih .dari nengah tony kerta /bali

    Like or Dislike : Thumb up 2 Thumb down 1

  8. Steve said,

    July 27th, 2010 at 2:05 am

    malam ini jam 2.03.. saya tak dapat tidur ni.. tengah baca article disini untuk cari petua dapat tidur… susah lah… hari-hari macam ini… sikit-sikit tidur nanti bangun balik.. macam pula tidur-tidur ayam…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  9. pak cik im said,

    August 13th, 2010 at 10:45 pm

    Salam, pok cik nak kasi tips skit tuk teman2 harap mmbantu;

    1) jangan tidur siang (kecuali tangh hari)
    sbb: bila letih siang sudah berbayar siang
    maka malam dah tak letih=cergas=x mengantuk
    2) jangan minum minum spt: kopi/teh,nescafe 12 jam sblm waktu tidur mlm anda
    3)minum susu panas sebelum tido.
    4) besenam/ besukan petang
    sbb badan letih=malam mudah mngantuk
    +ve dapat cerdaskan badan + minda
    5) minum ubat batuk (dgn dos yg rendah) (x digalakan utk d amlkan)
    6) selawat 100x + dalam gelap
    7) bewuduk sebelum tido
    8) jauhkan dari bunyi bising
    9) jangan bfikir2 masa nak tido..isyalh bhasil..
    10) dlm fikiran tetpkan *tido *tido-minda kosong jangn fikir maslh..
    11) tetpkan waktu tido harian walpun x mngantuk (biological clock)

    smoga mmbntu
    ikhlas pakcik im
    1001 tips dan rahsia;
    http://pakcikim.blogspot.com

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  10. anas arafadd said,

    November 12th, 2010 at 3:06 am

    air halia adalah ubat tidur yang paling efektif

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  11. late in night said,

    December 29th, 2010 at 12:09 am

    argh !!! lately aku susah tido mlam . . maybe sebab aku stess sangat pikir pasal SPM next year !! by hook or by crook aku kena amek SPM jugak ! tension 100x . .

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  12. hmmm said,

    December 31st, 2010 at 3:35 am

    aku nie pon jenis yg susah nk tdo mlm.. tgk la nie dh pkl bape n still x tdo :( aku ngan laki aku same2 msk tdo td, tp aku terpusing sane terpusing sini, last2 pening bgn terus n surf internet utk tgk klu2 ade ubat ape2.. huhu!! setiap kali aku nk tdo, mesti kene tggu smpai berjam2 utk lelap. cm mane erk? klu aku tdo pon, x penah sehari pon aku x mimpi. hari2 ade saje cerita dlm mimpi aku nie.. kesian aku… smua dh lena. aku nie cm hantu plk duk kt ruang tamu nie. padahal aku ngantuk nie, pedih mate aku tp xtau knp x lena2 jugak.. adoi!! cm mane erk!!

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  13. zul said,

    January 4th, 2011 at 9:48 am

    aku pun susah nak tido. malam nie cuba minum milo kaw2 untuk tido.

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  14. taufiq said,

    February 20th, 2011 at 4:55 am

    wow, spe tu y mengalami susa nk tdo slame 6tahun. aku yg kdg2 susa nk tido pun da tnsion. ksiannye.
    sbb susa nk tdo ni cz mmikirkn bnda yg mngarut2. aku slalu cmni.

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  15. relax aje said,

    March 20th, 2011 at 2:58 am

    aku nak tanya korang larh an..aku xtido malam tapi aku coveer ke sebelah pagii..xpe ke?

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  16. zana said,

    April 22nd, 2011 at 4:16 am

    aku stiap mlm susah nk tdo kdg2 pkol 5 bru bleh tdo..
    esok bdn aku dh mula sakit2 mcm org tua,umur bru awal 20 an…
    aduh mkin stress aku dibuatnye..
    org dh lena dgn mimpi tp aku stress xleh tdo..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  17. mira said,

    April 23rd, 2011 at 12:43 pm

    petua yg pling mudah ialah dgn mangambil stem cell(sel induk yg berfungsi menghasilkn sel2).tp harge agk mhal,sb teknologi terkini ialah teknologi stem cell yg ubt sgale penyakit.baik utk ksihatan dan kecantikan.ade produk terkini iaitu suplimen pertame dlm dunie(international) yg mengndungi stem cell.bukan 1jnis stem cell tp 2jnis stem cell dr tmbuh2an yg pastinye halal n dpt iktiraf dr kmentrian ksihatan,best quality product of switzerland,dan bnyk lg.pernah kluar kat buletin utama tv3(thn lepas) dan media cetak lain2.harge biase rm470,tp ahli rm398.sebarg petanyaan bleh msg fb sye http://www.facebook.com/profile.php?id=100000243315768
    selamat mncube :)

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  18. zul said,

    May 6th, 2011 at 8:46 am

    Kesian pulak kat “tanpa nama” tu. Aku pun kadang2 tu menghadapi masalah macam tu juga. 4 malam berturut-turut aku ambik pil tido. tak boleh jadi nie. My friend suggest jumpa doktor homeopathy. Aku pegi drive to KK…. Jumpa doktor tu dia bagi ubat (bukan berasaskan chemical). Aku try ubat tu 2-3 hari. Alhamdulillah macam ok juak. dapat juga tido lepas tu.

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  19. sackboy999 said,

    May 22nd, 2011 at 10:34 am

    apa petua nk tdo kalo keje shift malam dan siang bersilih ganti?

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  20. dinda said,

    May 25th, 2011 at 11:33 am

    pasal susah tido ni saya alami gak.saya kekadang dah tertido…tapi akan terjaga pukul 4.38 pagi..memang waktu nye sama je.pastu susah terus nak tido…ataupun tak boleh tido…dah kul 8 pagi baru lah mata nak kuyu…saya tak tido siang…mcm da cube…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  21. leleyna said,

    June 2nd, 2011 at 1:00 am

    Susahnya nak tido malam ni, mungkin duk mikir esok nak pergi kerja macam mane kot. Memang payah nak tido kalu hati tak tenang kepala otak ligat berfikir..ape nk buat ni..alahai..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  22. budak misteri said,

    June 21st, 2011 at 3:41 am

    slmt pg semua…aq nk tnye ckit nie..??aq pon cam kowg gak ssh tido mlm…tp kowg ade x rasa pening2 kpla..??sbb aq slalu pening kpla..aq cbe nk tdo..tp mslhnye aq x ngantuk..bdn plak x letih..yg mnjd mslh bg aq sbb aq mmg ssh gle nk ngantuk…da mcm2 cara aq cuba…mandi la, minum susu la, dgr lagu yg lembut2 la..dll…tp 2 sume wt aq lg segar..bygkn la kkdg 2 aq smpai 2,3 ari xtdo..yg peliknye siang aq bkrja..bdn cuma lesu jp jew..nie kew yg dkatakn “insomnia”…??anyone please answer me…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 1

  23. kuat tidur said,

    June 26th, 2011 at 5:36 am

    try petua ni,sblum tidur,kite cabut bulu ketiak sehelai,pas 2 trus lelapkan mate..cnfirm lelap smpai mlm esoknye 2 @ tidur forever pon leh jd..hahahahahhahahahahahahaha

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  24. saya budak hingusan said,

    July 10th, 2011 at 3:38 pm

    serius la masalah ssh tido ni…smlm aku x dpt tdo…hr ni bgn g kje x ngntok pon mata aku.ape da jd pon aku x tau.kwn aku ckp sbb byk berpikir.tp cmne nak bg minda kite rest.aku x tau

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  25. Melaka style said,

    July 11th, 2011 at 2:12 am

    Aku de mase untok tido.tahun nie spm.dah 2 mggu x pegi skolah sbb ngantok sgt.buat mase aku salu tido pukul 7 atau 8 pagi.dah 8 blan maca ni.walau un ptg2 bersukan still x ngantok bile malam

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  26. jaybee said,

    July 11th, 2011 at 6:23 am

    biasanya org yg susah nk tdo ni punca pertamany mst pada keesokan ari nya mrupakan ari yg x best (masalah) bgnya, sbb tu hati sush nk tenang,otak asek terpikir je..mmg da cuba rilek jgn pkir2 ape2 mse nk tdo,tp automatik kte ttap terpikir jugk selagi x jumpa jln penyelesaiannya. esok ak da FiNal ExAm Sem5 politeknik..aduh tension dgn mrkah PB rendah,cmne la nk lulus.

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  27. NOBODY said,

    September 9th, 2011 at 11:39 pm

    aku pon susah nak tidur jugak :( xtau sbb ape aku susah untuk tidur, padahal siang hari kerja n xtdo dah. blk kerja xtdo jugak. bila mlm dlm kol 3,4pg bru dpt tidur. 2 lau ank x sedar. lau ank sedar, tdo kejap jek tpaksa bangun. subuh bangun dah n siap2 p kerja :( sktnye kepala. pernah skali aku terpaksa mkn ubat batuk dlm stgh botol sbb pg 2 nak drive ke kl.. aku xtau lg ape nk ckp, susah nak tidur susah segalanya…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  28. Bigbang K-Pop said,

    September 20th, 2011 at 3:34 pm

    sy mengalami susah nak tidow mlm..
    kene2 tu semalaman xley tidow..
    nsib baik bukan hari2 tapi dlm setahun lebih dari 10 kali..
    camner nk ubatkan erk?
    sy xley tidow kerana mata asyik nk terbukak jerk mengantuk tu mengantuk entahlah memang sdh pnykt agaknye.. tapi doktor kate x der penyakit pun..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  29. elyn said,

    October 11th, 2011 at 10:49 am

    saya pun sama tak boleh tidur . masalahnye saya tak boleh tidur ni disebbkan asyik pikir je tentang yg akan berlaku esok yg berlku tadi . alahai .mata ngantuk tue memg ngantuk .. tapi susah gle lah ..dah try dah memacam supaye tak pker cm tu . tapi entahlah .. sedihnye . bile dah pagi ngntok dy bukan main !

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  30. cik yaya said,

    October 20th, 2011 at 4:15 am

    urm.sekrang aku susa nak tido malam..dalam pukul 5a.m or 6a.m baru aku bole tido dan akan bagun pada pukul 12p.m.[masa cuty] kalau nak g kolej mmg susa nk bgun…walaupun aku da set jam untuk bagun awal..tapi still ta boleh bagun..something aku terpksa makan ubat untuk tidur..masa sekolah dulu boleh lagi la kawal tapi masa kat kolej nie makin hari makin teruk.setiap hari aku akan tido dlm pukul 5 or 6a.m.ta tahan la mcm nie,,penatt di siang hari..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  31. Haj bin Abd Ghani said,

    October 26th, 2011 at 2:00 pm

    Saya adalah antara manusia yang sukar tidur, sehingga menjadi trauma….Masalah susah tidur yang kronik memerlukan rawatan. Bagi mereka yang mengahadapi masalah ini saya sarankan pada langkah pertama berjumpa perawat tradisional yang menggunakan kaedah Islam. Dinasihat jangan jumpa bomoh-bomoh yang menggunakan dampingan jin. Anda mungkin ada gangguan jin. Sebab itulah adalah satu tanda sesorang itu diganggu oleh jin dan syaitan iaitu biasanya orang yang diganggu oleh makluk tersebut akan merasa suasah tidur,rasa susah hati dan debaran jantung tanpa sebab.
    Kedua jika rawatan itu berkesan…alhamdullilah, tapi kalau kurang berkesan saya nasihat anda berurus secara on-line utk mendapat ubat yang bernama “Ambesleep”…anda taip sahaja “Ambesleep” dalam google dan sebagainya…Ubat ini anda tak perlu bimbang kerana ia tak menggunakan bahan2 kimia…anda boleh mendapat keterangannya….Jangan makan ubat tidur(bahaya). Sesiapa yang nak mencuba….atau hendak mendapat keterangan lebih detail boleh e-mel saya…hajighanie@yahoo.com

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  32. hafizhari said,

    December 9th, 2011 at 2:15 am

    aku tidur malam pukul 4 am
    bangun pukul 2 pm
    kalau aku bangun pukul 8 am
    aku tidur balik pukul 10

    macam mane nak atasi ni,,,,,

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  33. lin said,

    December 11th, 2011 at 2:30 pm

    huarggghh!sume ct xle tdo…ak smkin stress tgk post2 yg ad..hukhuk

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  34. alynfara94 said,

    December 11th, 2011 at 7:20 pm

    Salam wt LATE IN NIGHT Said.. sy nasihatkn awk agar mnfaatkn masa..tngh mlm awk 2 dgn study..sbb..awk akan dduki SPM.. thn dpan…s0 awk mnfaatkn lar masa 2 dgn study????? yer….awk prlu mula dr awal lagi…mula-mula mmang x biasa..lama-kelamaan awk akan trbiasa dgn study time 2 slalu..dan jgn lupa dirikn solat hjat time 2 dan solat sunat yg lain jgak..insyallah..awk akan mndpt result yg cmerlang dlm SPM..2012..ingat bkn sume org dpt mlakukan prkara trsebut tp sglintir saje..nk sribu daya x nk sribu dalih..GOOD LUCK N SUCCESS..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  35. Susah tido said,

    December 20th, 2011 at 5:25 am

    Cantek la skang da pkul 5:30 AM & aku still x boleh tido. Masuk
    keje pkul 7 jap lg :( Ni gara2 tbawak2 tido siang time keje shift mlm. Uwaaaaa :(

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  36. mohamad fairuz said,

    December 26th, 2011 at 3:25 am

    ubat terbeak,bg letih diri pada waktu petang or malam. nee ubat tanpa cuba makan ubat2 like pil,///sakit aty kalu x leh tido an.try baca surah al,quran, yang pajang,n bg diri rasa letih, senang cita bg diri rasa letih je..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  37. Kahwin said,

    January 5th, 2012 at 1:01 am

    Bagus tips nih. Terima kasih di atas perkongsian ini. :)

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  38. Mami lasak said,

    January 5th, 2012 at 3:22 am

    Tulun dh dekat pk4am ni aq x leh tidur huhuhu
    Masalah plg besaw yg aq pk sblm tido ialah caner nak dpt bnyk duit supaya aq leh dpt apa yg aq nak~ dh 1 thn aq cm n
    Tp lum ada kmjuan~mkn pk mkn x ckp duit aq

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  39. kes berat said,

    February 2nd, 2012 at 2:10 am

    saya pun ada masalah ni…..
    2 pun sbb kje mlm huhu tapi bile cuti xleh nak tido tros smpai k pagi
    tapi masalah ni hilang bile saya pegang sesuatu yang boleh d genggam mase nak tido
    pelikkn?
    peristiwa ni start mase zaman dak2 lg…
    rase korang sume lalui kot..bile nk tido korang bwak same tido mainan fvret korng kan2???
    cube korang praktikkan skrang?? kompem lena punye…
    tapi kne tngok gak situasi…kang orang ckp bwang tebiat lak huhuhu

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  40. putra said yg malang said,

    February 11th, 2012 at 2:20 am

    assalamualaikum…sya terbaca bnyak komen2..dan ptua2 utuk nk bg tdur mlm,sy akn cba kot2 mnjadi alhamdulillah..sbnarnya sya pn slah seorg dr anda smua..dh 3 mingu nixdpt tdor..tnsennnnnnnn…bdn pn dah rs lain, tp yg ktikalnya 2mlm kblkangan ni sy xdpt tdur smpai pg..nk pcah rs kpala ni…tlong…tlongggg….

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  41. ziee said,

    February 12th, 2012 at 9:46 pm

    Salam…saya pun ada masalah tido…ade seorang rakan cadangkan minum sesudu cuka kurma + madu + air suam dan minum dalam jam 9:30 malam InsyaALLAH mujarab ..Doa tido jgn dilupa…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  42. palie said,

    March 20th, 2012 at 5:48 am

    salam,sjak kebelakangan ni aku slalu xlena tido ,nak kate stress xstress,nak kate byk pk xde pk ape pn,pastu mule la esk tu mate rs cam berat je cam ade something dlm mate ni,rase xselesa….tolong saye!!!!haha

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  43. suraiya said,

    March 29th, 2012 at 7:39 pm

    TIDUR adalah anugerah tidak ternilai daripada tuhan yang mencipta siang dan malam. Ia dikawal semulajadi oleh bahagian otak dinamakan suprachiasmatic nuclei (SCN) melalui proses kitaran tidur-jaga (circadian rhythm).

    Ia berfungsi menerusi rangsangan cahaya matahari yang masuk melalui anak mata. Kitaran ini menyebabkan kadar siap siaga mental kita berfungsi secara optimum sepanjang tempoh 24 jam.

    Kebiasaannya kita merasa begitu segar pada pukul 9 hingga 11 pagi dan 9 hingga 11 malam serta susah untuk tidur pada waktu tersebut.

    Tetapi pada pukul 3 hingga 5 pagi dan 3 hingga 5 petang pula, kita dapati mata kita berasa amat mengantuk.

    Inilah sebabnya kenapa kadar kemalangan berlaku lebih kerap pada waktu lewat malam dan awal pagi.

    Individu yang mengalami gangguan tidur (insomnia) biasanya tidak boleh tidur dengan lena walaupun telah diberi waktu cukup .

    Ada juga yang langsung tidak boleh tidur sehingga menyebabkan keletihan melampau, sakit kepala, perasaan mudah marah dan menjejaskan kemampuan kognitif untuk menjalankan tugas harian keesokan harinya.

    Gangguan tidur kerap berlaku dalam kalangan 30 hingga 50 peratus populasi manusia dengan sebab paling utama adalah stres.

    Punca stres boleh disebabkan oleh pelbagai faktor seperti bebanan kerja yang berat, putus cinta, masalah kewangan dan keluarga atau menghadapi peperiksaan.

    Kerisauan berlebihan pula boleh menyebabkan individu tetap mengantuk walaupun tidur lena pada malam sebelumnya.

    Gangguan tidur berlaku dalam tiga peringkat:1. Masalah memulakan tidur

    2. Masalah kerap kali terjaga pada waktu malam

    3. Masalah waktu tidur terlalu pendek apabila mereka bangun terlalu awal daripada biasa dan tidak dapat menyambung tidur semula.

    Masalah gangguan tidur disebabkan oleh stres akan hilang jika puncanya boleh diselesaikan.

    Sekiranya stres tidak dapat ditangani dengan baik, ia akan menyebabkan kemurungan seperti gangguan peringkat ketiga.

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  44. Undone said,

    July 3rd, 2012 at 10:00 pm

    hrrmm…

    dulu aku de masalah tdo gak, mula2 tu xtau puncanye knpa.. tp ble da wat some research n tnye org2 yg patut baru la aku tau salah satu punca susah nk tdo mlm.. basically, otak kita yg tngh function tahap aktif akan wat kita susah tdo.. aku dulu tiap2 mlm mesti main game (strateggy game) so ble nk tdo, otak aku still ag masih panas berfikir, bergerak, dll.. walaupun tengah barin ttp mata dalam bilik yg gelap.. haha.. so, konklusi nya.. mlm2 rehat kan otak.. bukan badan saje.. n pastikan rehat tu lame sebelum masuk tdo..

    insyALLAH..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  45. Iefa Fashifa said,

    March 10th, 2013 at 3:52 pm

    ad cara lain x?

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  46. mamat said,

    March 23rd, 2013 at 4:57 pm

    Aha para sahabat mudah ja, semuanya common sense!

    1-Semak solat fardhu 5 cukup dak?
    2-Baca doa tidur dak?
    3-Sehari itu ada baca Quran dak?
    4-Bebas dari hadas besar/kecil dak?
    5-Ada jalankan tanggungjawab dak?(sebagai seorang: isteri/suami/anak/pelajar/pekerja/pemimpin/sahabat/hamba Allah)
    6- Lastly maafkan orang2 yg pernah berbuat salah dengan anda.

    Hargai jasad pemberian tuhan dan kembalikannya sebagaimana pada saat anda meminjamnya.

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  47. Shima Binti Yasin said,

    April 13th, 2013 at 2:23 pm

    sy pun mengalami susah tido mlm.. mcm tu jgk siang.. mata pejam.. tp mcm tido2 ayam je.. mcm org koma.. mata pejam.. tp boleh dgr apa yg berlalu disekeliling.. pdhal badan letih.. tp mmg susah nak tdo.. sapai sakit kepala….

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  48. Bj Ahrahaf said,

    August 2nd, 2013 at 4:24 pm

    ,aku paya nak tdo mlm,,da ampir sebln mcm nie,.mcm2 da cra aku buat,tp mash gak x dpt tdo,…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  49. faizal said,

    October 22nd, 2013 at 7:16 pm

    mata ngantuk,,badan letih,,kepala pening…mata tutup…..cumaaa mata jeee tutup tapi x bolee lelap……petua diaa…..bilaa daah tutup mataa jeee cuba pikirr yg bukan2(khayalan atau x logik)…..tanpa pikirr apa yg beraku di sekeliling anda….lama2 dia akan lelap sendiri……. pastikan posisi tdoo jgn diubah selama yg mungkin…….insyaallah akuu buat bnyk kalii….mujarab…..dlm sebulan mesti ada sekali dua akuu susah nk tdo…..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  50. erin said,

    July 15th, 2014 at 11:22 am

    aku ade masalah tidur jugak..sampai nages2..aku jenis tak boleh stres..mata pejam otak ligat piki..masalah tak banyak tapi aku suke sgt pk mrepek2 bile strt bring n pejam mata..n guling2 buatkn aku bertambah stres sebab mata yang amat letih tp tak mengatuk..susu mandi makan muzik semua dah try…no improvement…susah sangat nk set mind..”ok aku nk tdo”..strt “aku nak tido” aku strt merewang2..”ok aku nak tido..kol 2 dah ni..nanti 3 4 jm je aku tdur..ala letih nya badan..sok keje ngan sapa”..bla bla..ok.korg blh nmpk tak..sangat penat..penat gle…n sangat susah nak brenti berfikir…
    aku baru baca..ade org kata minum air halia,or minum 2 sudu madu dulu..lawankan ngan segelas kopi..aku nak try la ni…mintak2 la menjadi

    -aku penah dah selawat 3 kul ayat kursi smue..astgfirullahalzim..tak boleh tidur jugak

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Post a Comment

*