online pharmacy reviews generic viagra cheapest viagra for sale uk viagra sales online uk venta de viagra generico en espana best pill splitter cialis generic cialis lowest price viagra buy online ireland generic cialis tadalafil free viagra sample pack canada donde comprar tadalafil generico en mexico kamagra uk free delivery cialis professional canadian pharmacy buy viagra buy cialis online india buying kamagra online forum cialis cheap online pharmacy taking kamagra through customs how much does a viagra prescription cost levitra prices costco cvs pharmacy cialis price cialis pills review does generic viagra from india work buy kamagra online uk cheap generic cialis cheap order cialis viagra online levitra prices comparison generic tadalafil vs cialis where can i buy cheap viagra in australia cheap viagra canada pharmacy viagra generico brasil comprar kamagra pills what are they cialis once a day cost uk buying viagra from canada safe cheap generic viagra co uk index best place to buy generic cialis online buy kamagra usa kamagra tablets uk can you buy cialis online in canada buy kamagra oral jelly usa generic viagra australia paypal venta viagra generica espana buy cheap kamagra oral jelly best place to get cialis online buy levitra online australia buy levitra canada buy viagra online australia paypal obat herbal cialis cheap kamagra london free cialis trial voucher buy kamagra direct from india buy kamagra jelly in london cialis generico farmacias similares cialis generico en mexico comprar where can i buy sildenafil online taking cialis with food buy kamagra fast delivery buy kamagra oral jelly australia female pink viagra wikipedia where can i get cialis cheap buy generic cialis 5mg cialis purchase uk kamagra fast 2 uk generic viagra for sale online order cialis online uk kamagra generika billig cialis prescription canada low cost generic levitra viagra australia cost levitra tablet price in india can you get viagra prescription from walk in clinic can i buy cialis online in canada does herbal cialis work comprare cialis generico online forum buy viagra online now kamagra online kaufen paypal viagra prices online cialis professional reviews cialis purchase online cialis online pharmacy canada generic cialis cheapest price generic cialis online india buy kamagra oral jelly online buying viagra online cialis price 5mg viagra generico espana precio can you get cialis in canada viagra price increase 2013 buying viagra online uk forum is cialis or viagra cheaper kamagra cheaper.net sildenafil citrate online uk is it safe to buy viagra online in canada sildenafil citrate tablets matrix-120 mg order levitra online generic kamagra usa purchase sildenafil online cipla generic viagra reviews viagra price per pill cvs buy cheap generic levitra viagra price walmart order kamagra online buy viagra cialis online uk where can i buy viagra over the counter in australia viagra generica opiniones kamagra online paypal how much does a cialis prescription cost viagra ukraine cheap viagra 100mg generic get generic viagra prescription online cheap generic cialis india buy brand cialis online canada levitra generico online italia viagra for sale atlanta kamagra jelly price thailand levitra female use how to buy real cialis online levitra pills look like viagra australia cheapest place to buy cialis cialis 5 mg film coated tablets cialis online sales cialis prices generic viagra india safe tadalafil professional wiki buy canadian cialis cialis buy australia purchase tadalafil cialis vs viagra free samples tadalafil tablets 40mg herbal viagra any side effects golden root herbal viagra review get viagra online uk cheap tadalafil generic buying viagra online in usa cialis pills for sale uk walmart drug price viagra http //www.kamagra.uk.com/ reviews can you get cialis for free order kamagra uk how to buy viagra online without kamagra uk website reviews cialis cheap generic viagra generico funciona igual generic viagra fruit soft tabs (sildenafil) 100mg buying levitra online canada order cialis from india buy viagra canada paypal buy cialis using paypal levitra pill description sildenafil sample Lubuk Petua Warisan » Luruskan Rambut Kerinting | Petua.org | Traditional practices of medicine and healthy life style


Luruskan Rambut Kerinting

Rambut kerinting mudah kusut dan kurang menarik. Untuk cuba meluruskan rambut cubalah petua ini. Parut sebiji kelapa tua, ambil santan perahan pertama menggunakan segelas air suam. Campurkan santan dengan perahan air limau nipis, kemudian simpan dalam peti sejuk. Gunakan santan ini sebagai krim rambut. Sapukan ke rambut dengan cermat kemudian cuci bersih. Cuba selama seminggu dan lihat hasilnya.

Oleh, Suzana Abd Manan, Kajang Selangor.

137 Comments »

  1. SYIMA MOHD NOOR said,

    May 23rd, 2008 at 4:03 pm

    DO YOU EVEN LIVE IN MALAYSIA…
    IF YOU DONT, THIS IS WHAT OUR ANCESTOR DO..N IT DOES WORK
    BUT IF YOU’RE MALAYSIAN..
    BLAH TEMPAT LA KO..XPAYAH DOK SINI

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 1

  2. Castello_PNG said,

    October 16th, 2008 at 2:17 pm

    Ryan fuck’in shit!!! where r u?aku pukoi paria nie mampus sat gi!!!
    KALAU X TAW APA2 DIAM L BONGOK!!!MAU MAMPUIH KA???///

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  3. Anonymous said,

    October 22nd, 2008 at 11:10 pm

    wakakak…
    kan dah kene marah..

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  4. nora said,

    February 23rd, 2009 at 5:46 pm

    salam

    Sebenarnya, ape yang dikatakan benar. Saya pernah melakukannya, tapi hanya menggunakan limau nipis aje tanpa menggunakan santan. Saya rasa kalau letak santan mungkin agak baguz, untuk menghitamkan rambut. Selepas saya menggunakan limau nipis, terasa rambut menjadi lembut tanpa menggunakan conditioner pon

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0

  5. wawa_syukew said,

    April 11th, 2009 at 11:41 am

    korang ni cbe r dlu,komen je lbih.. ni r identiti rayat kte..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0

  6. wawa_syukew said,

    April 11th, 2009 at 11:42 am

    korang ni cbe r dlu,komen je lbih.. ni r identiti rakyat kte..

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  7. SuZZ said,

    April 28th, 2009 at 3:46 pm

    Salam…
    Yup..aku setuju dgn petua 2..mmg berkesan..tp aku cm guna santan jer selama 3malam berturut!! hitam pekat n lurus n lembut jer..!!esok pg2 pastikan terus cuci ngn syampo..kalu tak, mau nyer bau lak xmenarik!!selamat mencubaa….

    Like or Dislike : Thumb up 3 Thumb down 0

  8. mirul kktm said,

    May 28th, 2009 at 9:37 pm

    hoh? betoi ka. nanti aku pun nak terai gak ah.

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  9. cryingangel said,

    May 31st, 2009 at 8:44 pm

    betul petua tu..saya dah cuba..tapi mungkin amik masa sikit..b4 ni rambut tak lah lurus sangat..cam ikal2…tapi dah lurus dah sekarang..siap ada yang kate wat rebonding plak…santan_+imau nipis….memang elok selain tu lambat la beruban nanti..tu la petua my mom dari dulu..umur dah 56 but still tak de uban..&rambut dia hitam kilat..jealous tengok…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0

  10. wakaka said,

    June 2nd, 2009 at 7:14 pm

    tah btol ker x ah nie …..real lah

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  11. ina said,

    June 21st, 2009 at 3:39 am

    lau rmbt calor leh tk…?

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  12. kina95 said,

    July 7th, 2009 at 4:19 pm

    em hi ak bru kat sini

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 1

  13. kina95 said,

    July 7th, 2009 at 4:20 pm

    tapi petua ni tak tipu swear ak pernah cuba oh…man it’s work

    Like or Dislike : Thumb up 2 Thumb down 0

  14. kina95 said,

    July 7th, 2009 at 4:21 pm

    hi nma kina and i’m fron osaka

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  15. sue said,

    August 7th, 2009 at 3:10 pm

    im contemplating to try this petua out.. who knows.. but i do believe its gonna work.. i must try… :) thanks for this petua

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  16. ahmadrazi_93 said,

    August 14th, 2009 at 3:38 pm

    hi, nak tnye siket, santan tuh kne campur ngan segelas air suam ke?
    n smpai ble nak biarkan santan tuh kat rambut?

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  17. za said,

    August 30th, 2009 at 11:39 am

    wa lau rmbt ikal…pon leh jd lurus la..nk cube2

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  18. mimibrownsugar said,

    September 15th, 2009 at 11:39 pm

    berkesan ke…dah penah try guna santa n even minyak kelapa..both tak berhasil..masalah skang rambut ikal,halus dan lembut sgt mcm rambut budak 2,3 tahun. untuk ms skarang terpaksa guna shampoo baby johnso
    8_(

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  19. Ekin said,

    September 21st, 2009 at 7:44 am

    kalo rmbut mmg asl kerinting blh pakai ke petua ni?tp kin dah buat rebonding b4..x la kerinting sgt..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  20. nor said,

    November 13th, 2009 at 11:19 am

    for ryan,,,,,,,,,,,,mungkin u tak der rambut,that why u ckp orang gila bila guna santan n limau,kalau tak pun,u ckp je gila,tapi dah berapa tandan pakai dah u pakai

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  21. pokemon_14one said,

    November 18th, 2009 at 7:58 pm

    btol ke nie???.klau btol nk try ahhh.

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  22. masko said,

    November 19th, 2009 at 6:55 pm

    kalo yg botak cmne nk hitamkan rambut…ade sesape tau???wakaka

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  23. nor said,

    November 25th, 2009 at 11:00 am

    tau2,klu untuk botak rambut,pakai lidah buaya ngan pucuk bunga raya,ambik lendir dia,letak kat rambut,sejuk je,klu diamalkan selalu,insyaallah,tumbuh la dia,tapi klu klu botak langsung,tak nak jadi gak klu pakai prtua ni,kn guna kiwi kasut la bru hitam,hahahahahahaha……

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  24. short hair cuts said,

    December 2nd, 2009 at 4:42 pm

    waa..tip bagus..boleh try..
    thanx

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  25. nor said,

    December 4th, 2009 at 2:22 pm

    sama2.,,nor dah cb,ok,alhamdulillah,janji amalkan selalu,benda ni tak ader kimia,so,tak ader masalah klu guna,mula2 2 skit gatal,tp x lama jap je,pasw bubuh lendir2 2,balut kpla 2 ngan tuala,dlm setengah jam basuh la,tp klu nr,letak sampai 2-3 jam gak,pas 2,rasa cm lembut jer rambut,klu kerap buat,lg baik

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  26. achikl said,

    December 23rd, 2009 at 2:33 pm

    nAnT Aq TrY k. . . tHaNkS

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  27. kerchik said,

    January 14th, 2010 at 1:05 am

    aku terajang gak mat saleh yg komen ni…hang jgan ingat hang baguih…klau aku tampaq kpaLA HANG!G BRAMBUIH BLIK NGARA HANG!

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  28. abg wei said,

    January 18th, 2010 at 5:05 pm

    bagus jugak petua ni.
    terima kasih kerana sudi berkongsi.

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  29. aie said,

    January 28th, 2010 at 3:32 am

    aku rase mat saleh celop ni jenis x ngaku kerakyatan laa….
    ko mat saleh eh?camne ko paham bahse mlayu?ko bru blaja ke ko mmg dh mmg org mlayu tp xngaku..pooopaah!!!
    keling botoi pon x dak bodoh mcm ko…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  30. shana said,

    February 13th, 2010 at 9:13 pm

    Masalanya, lelaki skrg xsuka pd wanita yg brmbut aslnya krinting.huhu cm ne aku nk kahwin n mnyatakan pd pak we ku yg rambutku sbnrnye krinting..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  31. hada said,

    February 13th, 2010 at 9:44 pm

    Cam ne ye..aku tpaksa tipu pak we aku yg rambutku lurus tp sbnrnye krinting…huhu..xberniat aku nk tipu tp aku btl2 segan n aku takot ia xmampu trima hakikat..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  32. nazreen said,

    February 17th, 2010 at 9:04 pm

    geng..lau owg laki pkai petua neh bleh jd x??aku x phm la time nk ambik perahan santan 2..kna cmpur dgn air suam 1 gelas ke?

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  33. (syakir saari)skuad kijang kelantan said,

    February 17th, 2010 at 9:09 pm

    um……..aku nk try la…baik aku dr indra putra mahyudin,hairuddin,akmal rizal, yg x de rambut 2…hahaha

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  34. gilaan ramai said,

    February 22nd, 2010 at 12:09 am

    nak try juge..
    mest lg hot!!!!

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  35. suzy said,

    March 8th, 2010 at 1:22 am

    mcm syok jep..
    tp syg la rmbot ikal….huu cume susa nk jge sket jep….. :(

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  36. amizahzainudin said,

    March 27th, 2010 at 6:42 pm

    nak perah santan tu kena pakai air suam.amek kelapa parut sebiji yer…yg tua ler…byk santan…cik adik yg tanyer nk pakai air suam tu,pls take note…curah 1 glas air suam dlm klapa parut tu and ramas giler2smpai santannya kuar.warna putih susu tu santannyer le tu….itu yg kiter pakai…i do this all the time.yg comment negative tu stupid ars e hole….dia bole get lost….lol

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  37. amizahzainudin said,

    March 27th, 2010 at 6:46 pm

    owh luper nk ckp…im nearly 50 yrs young lol….with gorgeous hairrrrrrr……hehehehe…..and lgi 1 adik2,cucu cicit sekelian….myak klapa pn vry good lor…..hehehe…..rmbut lembut ayu gitu.anak dara makcik yg 17 yrs old ni pn makcik suh wat camni gak dr umur 10 thn….now rmbut dier lrus mcm rebonding maaaaa….and u mat sallleh bo doh stay away.away! understand????menyusah org….

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  38. rinielieya said,

    March 30th, 2010 at 9:38 pm

    i just try but cannot

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  39. farrah said,

    April 3rd, 2010 at 11:26 am

    na try gk arh..tp..mjdi ke?n x cm ubh kjadian tuhan ke??

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  40. nik said,

    April 6th, 2010 at 2:35 pm

    hmmm..lau rambut da rebonding jadi agak ker?>

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  41. hafix100 said,

    April 11th, 2010 at 3:57 am

    mat saleh?? bagus sgt ke mat saleh ni?!
    cakap main lepas aje. mulut xde insuran ke?
    Sape ajar ko kutuk orang ni? AYAH ko ke EMAK ko? atau NENEK ko??!!
    Ko ni manusia ke BERUK??

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  42. wawa said,

    April 20th, 2010 at 11:01 am

    2lah..nak tnya..kalu tmbuh rambut baru nanti, lurus ke..atau msih krinting…xkan nak wat lagi…adus… Tp,mmg btul2 boleh jadi ke nih..brp lama nak biarkan santan tu kat rambut…satu malam ke…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  43. heyna said,

    April 29th, 2010 at 8:43 pm

    sy bru jek brumo 13 thn…sy mpunyai rmbut yg nipis…stlh lme kmudian rmbut sy jd sdkit krinting..klu mslh camni nk wat caner ekk???plzzz kakak2 n abg2 skalian…hmmm

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 1

  44. Mas Ajie said,

    May 13th, 2010 at 11:13 am

    Rambut saya ni lurus… tp, bila panjang jd kerinting la plak… wakaka..
    nak test jugak la petua ni…:)

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  45. E-JAT said,

    May 16th, 2010 at 12:24 am

    kalau niat kita niat utk tunjuk kt orang x leh……..(ustazah sy kt)

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  46. nina92 said,

    June 11th, 2010 at 6:12 pm

    aem aku pun nk cuba ngak lah…aku pnah try sekali xpi aku pkai santan dalam kotak coz mlaz nk perah perah… nk biarkan selama berapa minit ha?? rambut aku x keriting ikal jerk

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  47. CICIT SHARIFAH DARI KERDAU said,

    June 14th, 2010 at 2:20 pm

    BISMILLAH

    SEBENARNYA MENGUNAKAN SANTAN ADALAH KAEDAH ASAS YANG TELAH DIAMALKAN SECARA LIFE DAN TESTIMONI RATUSAN TAHUN OLEH MASYARAKAT MELAYU YANG BERPENGETAHUAN DAN BERAMAL. SAYA ANTARA KETURUNAN YANG BERAMAL DENGAN KAEDAH TERSEBUT.

    INI SAKSIAN SAYA,
    MOYANG SAYA HAJJAH SHARIFAH. MENINGGAL DIUSIA 110 TAHUN KEATAS DISEBABKAN ACCIDENT JALANRAYA, KETIKA ITU UMUR SAYA DALAM BELASAN TAHUN, SEK MENENGAH. MOYANG SAYA INI MEMILIKI RAMBUT YANG LEMBUT SIHAT DAN HITAM. SERTA BOLEH MEMBACA ALQURAN – TIDAK RABUN SERTA SENTIASA BERZIARAH KERUMAH CUCU DAN CICIT BELIAU.
    SAYA LIHAT SENDIRI BELIAU DEMIKIAN BERDASARKAN AMALAN KEHIDUPAN BERTAKWA DAN AMALAN MAKAN MINUM YANG SEDERHANA DAN SIHAT SERTA HIDUP TENANG DAN BERSYUKUR ADALAH RAHSIA KEHIDUPAN BAIK

    SAYA INI BERASAL DARI PEKAN PAHANG. SEKARANG SUDAH 40an. EMAIL SAYA ameerrasyidin@gmail com

    CUMA KEMATIAN TIADA UBAT. SETIAP ORANG MESTI MENERIMA KEMATIAN DAN MESTI PERCAYA DIHIDUPKAN ALLAH UNTUK DIADILI DIMAHKAMAH YANG PASTI. IT’S TRUE AND LIFE IS FOREVER THERE. OLEH ITU BERSEDIALAH

    COS WE ARE ONLY HUMAN CREATED NOT THE CREATOR – WHO KNOW EVERYTHING AND CREATE EVERYTHING IN THE UNIVERSE BY HIS WISH. NOT BY YOUR KNOWLEDGE OR WISH

    IMPORTANT – BELIEVE PRACTISE AND CONSISTENCE –
    UTK PETUA DIATAS JADIKAN AMALAN HANYA BUKAN SEKALI@2 KALI GUNA

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  48. Tina said,

    June 15th, 2010 at 11:36 pm

    Boleh tanye x..simpan kat dalam peti sejuk brp lame? Then terus sapu kat rambut ke? ke kena basahkan dulu? And kene pkai seminggu 7 kali la ye?

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  49. irah said,

    July 3rd, 2010 at 5:16 pm

    santan yg jual katkedai ley gune x?

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  50. wahidah said,

    July 29th, 2010 at 5:37 pm

    emm,na tye…..bpew lme na bia an at pale….dpend on kte eh..????

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  51. Anis said,

    August 10th, 2010 at 10:58 pm

    Aku nak cubalah

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  52. anak mohd nizam said,

    August 16th, 2010 at 10:02 pm

    saya nak tanya,biarkan dalam peti sejuk tu berapa lama?kemudian bila nak sapu kat rambut,perlu dalam keadaan basah ke atau boleh pakai terus walaupun dalam keadaan kering?kemudian biarkan kat kepala berapa lama?saya ada baca versi lain,lepas sapu kat rambut kena balut pakai tuala lembap.kemudian bilas pakai air sahaja ke atau pakai syampu?rambut yg semulajadi kerinting boleh dapat hasil ke?kalau dah rebonding pulak boleh dapat hasil yg sama ke?

    maaf soalan banyak sangat.kezen2 excited gila jumpa petua ni.hehe. :)

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  53. nurul said,

    September 3rd, 2010 at 4:07 pm

    kalau guna santan kotak tu boleh x dan perluke simpan peti ais juga atau boleh terus digunakan

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  54. Apis klang said,

    September 20th, 2010 at 9:53 pm

    Sye da cube tp npe x jdi??PELIK…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  55. edry said,

    October 7th, 2010 at 6:07 pm

    aku ada idea yg plg baek pnya! Kowang ckur je kpala bg b0tak licin.senang.krnting tak,klmumur xdak.kutu lg la xdak! Bru nampk gnas kpala b0tak.pndai x aku!kih,kih,kihhh….

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  56. rose @}-;----- said,

    October 7th, 2010 at 6:38 pm

    botak x nak la. mcm penyamun, hehehhe lurus kan lawa. santan emmmm jimat duit kan

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  57. SAN said,

    October 10th, 2010 at 12:55 pm

    sy sedang mencuba petua ini..doa kan ye…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  58. Nor said,

    October 14th, 2010 at 6:47 pm

    Untuk sesiapa yang sering melakukan rebonding, eloklah pelajari suatu ilmu bagaimana nak kekalkan setting rambut tu di web page:

    Rahsia Kecantikan rambut untuk Para Rebonder

    Semoga sukses. Trimas.

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  59. apedaa said,

    October 19th, 2010 at 8:01 pm

    Salam… ape da korang sume marah mat salleh tu.. itu sume maya semata-mata. Dlm blog biasalah org comment mcm tu sebab diorg nak tinggalan backlink ke blog mereka. Lebih2 lagi blog yg tidak ada nofollow. Spammer backlink ni ada satu set komen yg mmg disesuaikan utk semua post. dia akan rotate sume komen tersebut kepada byk2 blog. tak kire la kita ckp pasal arnab ke pasal ikan belaga ke kumbang terbang ke set komen tersebut sesuai digunakan. Jadi dengan meninggalkan komen seperti itu ranking blog tersebut boleh naik apabila google membuat pengiraan link. Ini dipanggil page rank. bila page rank naik blog beliau akan dipaparkan pada page yg terawal di google. Itu jer sebenarnya.

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  60. Amelia said,

    October 31st, 2010 at 7:45 pm

    BOLEH SAYA TANYA..NAK GUNA BERAPA BIJI LIMAU NIPIS????

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  61. Shahirah said,

    October 31st, 2010 at 7:50 pm

    brpe biji nk kene gune limau nipis..?

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  62. kojek said,

    November 3rd, 2010 at 12:59 pm

    sy pnye rmbut da kurang di bhgian dpn dan agk ikal..bleh jgak ke gune petua ni?

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  63. Nor said,

    November 8th, 2010 at 12:12 pm

    Assalamualaikum, semua.
    Khas untuk Para Rebonder, iaitu mereka yg mengamalkan teknik pelurusan rambut (rebonding). Ada suatu cara yg akan dpt menolong kalian mendapat hasil memuaskan. Ini adalah cara penjagaan betul untuk rambut yang telah di’setting’, supaya tahan lama dan kembali sihat. Dengan meluangkan sedikit masa mempelajari teknik ini, akan membuatkan dunia rebonding kalian jadi seronok di hari2 mendatang. Periksa di sini:

    Penjagaan Rambut Selepas Rebonding / Pelurusan

    Teknik ini penting supaya rambut selepas rebonding tu terus menerus rosak. Harap maklum. Tq

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  64. Nor said,

    November 8th, 2010 at 12:13 pm

    opss…silap di perenggan akhir tu. Supaya rambut TIDAK terus menerus rosak. Ok. Wassalam.

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  65. abng kachak ^^ said,

    November 22nd, 2010 at 10:47 am

    klau nk rambut lurus cepat.. first sediakn baldi, then bubuh softlan taruk 3 sudip, letak air teh limau sampai baldi penuh, then korng gosok rambut korang gner air uh.. sure.. lps ni confirm.. lurus,lembut,bersinar,wangi…. & harum..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  66. Eira Cantek said,

    November 22nd, 2010 at 10:47 am

    okayh abng kachak..^^

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  67. ila cat said,

    November 29th, 2010 at 8:47 am

    kalau nak tau berapa lame dalam peti ais,limau nipis,dan lain2
    ikut korang nak buat berapa lama,banyak…..hhehe

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  68. maya said,

    December 1st, 2010 at 10:34 pm

    slm… nk tnye….tak de ke cara yg lebih mudah daripada ni……..? .. :-)

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  69. RENY KARISMA said,

    December 12th, 2010 at 4:12 pm

    Saya sudah coba petuah ini tapi sampai hari ini tak ada hasilnya sudah 2 minggu saya pakai tolong bagi tau saya mungkin yang saya buat tak betul terimakasih

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  70. nelaoktarina said,

    December 17th, 2010 at 8:41 pm

    thanks atas infonya… akan sy coba mudah2an ok

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  71. Nak Komen Ckit said,

    December 25th, 2010 at 5:32 pm

    Waah.. nmpknye idea santan ni byk pminat yerr.. hmm, bg0s lerr.. Kat sini ad satu lg petua yg senang ckit utk rmbt yang lurus n lmbut…,, sapu minyak bijen pada rambut n urut kulit kepala.. klu boleh biarkan satu mlm.. tp harus hati2,, tak0t ad semut jerr.. esoknye pl bolehlah basuh.. bersih2 tau,, tau2 jer laah bau minyak bijen nie.. selamat mencube..^^

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  72. hambaNya said,

    December 26th, 2010 at 11:53 am

    saya nk tnya skit…x fham lah ayt yg “ambil perahan santan mngunakan segelas air suam’…..mcm mna yea?
    mntak tlong sangat…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  73. ronn said,

    January 4th, 2011 at 1:07 pm

    salamm…moderator website ni dh x bg respon..saya nk bertanya pasal petua santan ni..mcm menarik

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  74. amirah said,

    February 6th, 2011 at 12:50 pm

    aslmlkm…a’uzubillah….bismillah….sy x fhm la..cara lain ada x???sy mn ada kelapa tua.rmbut sy kerinting kat depan sj.sy nk bagi rambut tu lurus…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  75. sam said,

    February 19th, 2011 at 3:37 pm

    bleh caye ke nie…
    gugur rmbut aku
    aku bahang blake kn

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  76. boduck sakai said,

    February 20th, 2011 at 6:02 pm

    aku gune dah petue tu n hasilnye mmg puas..rmbt ak dah jd lurus…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  77. Drkcrmsn said,

    March 9th, 2011 at 1:30 pm

    petua ni memang berkesan. memang rambut bleh lurus. sebab saya pun dah cuba. rambut pun jadi lembut je. cuma, makan masa je la nak tunggu hasil nya. kena rajin buat.

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  78. iera said,

    March 9th, 2011 at 5:33 pm

    kalau guna kelapa muda boleh tak?

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  79. piqah said,

    March 16th, 2011 at 11:09 pm

    salam..mau tnya ar..klu rambut lelaki boleh guna jugak ker petua nie..sbb my bF rambutnya sgt kerinting dan dia berusaha utk luruskan rambut dia..tp dia xmau buat kar kedai..so ngn cara nie boleh ke utk toloOOng my bF tuh???????

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  80. Syuk said,

    April 12th, 2011 at 1:28 am

    kalau nak lebih berkesan,
    potong dulu rambut hingga pendek (rekemen utk lelaki),
    pastu try la petua ni.. lebih bkesan.

    1. perah santan (sebiji kelapa) guna air suam.. perahan pertama je, sbb ia pekat.
    2. ambik 5 biji limau nipis, pastu perah dlm bekas y berisi santan tu
    3. Letak lam peti hingga ada lapisan cam krim kt atas (bese 1 hari da ada)
    4. sapu kt rambut cam sapu minyak rambut.. urut2 skit ubun2 kepala tu.
    5. bia kering… pastu g mandi cam bese.. guna shampoo, spy rambut td x bau santan.

    ikhtiar je dulu, jd atau x… its ok la, bkn guna modal byk sgt pn.

    arap mmbantu. selamat mencuba ! :D

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  81. den said,

    April 14th, 2011 at 4:05 pm

    salam , mcm mane tu perah santan (sebiji kelapa) ? ambik yg putih kat dalam kelape tua ke ?

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  82. nfmn said,

    April 18th, 2011 at 12:25 pm

    kalau pkai santan kotak boleh x??

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  83. FIKRAH said,

    April 18th, 2011 at 12:26 pm

    kalau pkai santan segera boleh???i mean santan kotak??

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  84. mama monster said,

    April 26th, 2011 at 4:19 pm

    aku rasa cam bley pakai je petua ni…nak try la..sok2..kalau owg tanya
    “buat rawatan SPA ke?
    boley aku jawab,…
    “Tak la…pakai krim santan kelapa je..”gempak nye la….

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  85. bell said,

    May 1st, 2011 at 1:25 am

    boley pecaye kew?

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  86. hayuagneji said,

    May 5th, 2011 at 10:07 pm

    assalamualaikum……..kalau rambut kita kerinting sangat2…..bole bekesan ka????sapa tahu tolong la sand msg at hayuganeji@yahoo.com..
    thankz ya….

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  87. theonlyafina said,

    May 17th, 2011 at 4:14 pm

    nak cube nak cube..weeee!^_^

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  88. ohh eika said,

    May 18th, 2011 at 11:21 pm

    hai
    sy bdak baru kt snie
    btol2 berkesan ke

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  89. burrrr said,

    May 19th, 2011 at 5:34 pm

    sume yg maki hamun kt atas tu – mcm kanak2 .. aku 15 tahun pun tak kesah, mulut tempayan bole tutup, mulut org korg nk tutup cane .. so, conclusion .. u all yg mara2 tu 2×5 je .. pandai ajar budak2 bersabar, jg mulut, mengucap, dirik sendirik senget ….. tak heran la malaysia da ramai budak kecik mulut celupar . :peace:

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  90. shahlalala in the movie said,

    May 20th, 2011 at 5:47 am

    menipu je dia ni aq bt x jadi2 lbih baik gi saloon je lgi bgus lgi cpt dan berkesan tpi jgn pakai yg murah pnye pakai yg mahal

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  91. shahlalala in the movie said,

    May 20th, 2011 at 5:47 am

    aq pn 15 thun gak

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  92. cik gebuww said,

    May 20th, 2011 at 11:48 am

    cam bez je aq tgk..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  93. FarIq Lee said,

    May 21st, 2011 at 10:43 pm

    TQ aq rasa tip nie menjadi…….aq nk tnya kalau nk buat nie agak2 brapa haru bolh lurus?guna crem aja kew?aq dh botak skrang nie nk buat cam mana nk bgi lurus dngn baik…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  94. momo said,

    June 21st, 2011 at 6:29 pm

    betul ke boleh pakai petua nie…. arap2 jdi la

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  95. deij said,

    July 12th, 2011 at 12:39 pm

    rambut da lurus tp dia bnyk naik rambut2 gatal.. bnde yg simple selain guna santan x d ke??? bau di a x best la

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  96. POWER said,

    July 19th, 2011 at 12:42 pm

    WTF THIS PETUA,HAHAHHA

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  97. aq budox fixie said,

    September 3rd, 2011 at 12:20 pm

    selamat datang kepada petua luruskan rambut……

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  98. imran said,

    October 12th, 2011 at 8:13 pm

    i must try this. :)

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  99. amira ira said,

    October 24th, 2011 at 3:36 pm

    klu x tau n x cbe jngn larhh komen yg bkn2 nih blom gner ag da ckp cm 2 ….ni bknnyer blog yg bleh lpskn kemarahan….tlg larhh jge perasaan org lain..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  100. WANI said,

    October 27th, 2011 at 2:02 pm

    HAHAHA AQ PKAI RMBUT AQ GUGUR !!!

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  101. melinda said,

    November 15th, 2011 at 2:36 am

    btol ke ni ???

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  102. melinda said,

    November 15th, 2011 at 2:37 am

    klau beli santan kat kedai runcit tu bole ke ? huhu ..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  103. Fatimah Che Kurma said,

    November 15th, 2011 at 6:21 pm

    eeeuw , rmbut aku ni ketak2 mcm berus dawai jek ?? ape aku nk wat nie ??? aku rse klu korang tgok ak dpn2 kan , msty korng lari lintang pukang ….. hahahhah … lagy satu mate aku ni juling , lagy la hodoh ,,,,, Juling + kerinting = Juting ….. hahaha … macam bodoh je sye nie .. ade tk petua nk bg mate aku ni kmbali melihat seperti org len ….. haa, lgy satu ade tk petua untuk luruskan bulu pepet yg mcm hutan lipur nie ?? hahaha… :)

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  104. Fatimah Che Kurma said,

    November 15th, 2011 at 6:30 pm

    hey orang tue , aku da try buat td ,,,, tade pape pon ,,, da brmingu ak tngu … tadek ppe pon …..

    KAWAN2 JANAGAN PECAYE PETUA NIE , NI SMUA TAHYOL MAHYOL TOYOL KUBLAIKHAN ,.,,, AHAHHAHAH ….. jangan maree :) :)

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  105. Fatimah Che Kurma said,

    November 15th, 2011 at 6:38 pm

    sayew seorg yg juling aer :)

    :) P E A C E :) jgn malu2 nk ckp yg kitew ni tak smpurna ,,, batol tak betol tak???

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  106. Fatimah Che Kurma said,

    November 15th, 2011 at 6:38 pm

    ade tak hilangkan bau pepet ????

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  107. wakenabeb said,

    December 3rd, 2011 at 11:03 pm

    Klau nk hlgkn bau pepet..kne msukkn sabun dlm pepet dan biarkn slama2nye…kikiki..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  108. Lolow said,

    December 7th, 2011 at 3:56 pm

    da cuba da mang menjadi..100% tested & working
    petua nie mang besst

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 1

  109. ashraf said,

    December 14th, 2011 at 2:21 am

    hye akak.n abg2…cpe yang bjye ngan sre ni?mmg bkesan ke?lau bksan nk test gak…bub dlam ati ni cm tak ykin n mcm ykin…hahah…bub der yang kate tak jd..der yang kate jd 100%..ce jwb ket yang brhasil ngan cre ni?

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  110. suziana suhairi said,

    January 31st, 2012 at 4:24 pm

    petua nehh memang menjadi . errr kalau komen bolehh guna bahasa yang sopan sikit ? macam budak budak .

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  111. kat said,

    February 8th, 2012 at 5:20 pm

    trima kasih…..try dulu nanti komen….org dulu dulu memang pandai…!

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  112. dhila said,

    March 1st, 2012 at 4:18 pm

    da lama dgr petua ni..tapi pas baca blog ni jadi yakin plk.. baru pas buh 2 biji limau dlm setengah biji klapa pati santan..kalau jadi,nnt saya update ok..jd korang blhla cubeee… hehe

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  113. koko said,

    March 15th, 2012 at 12:35 pm

    Tol ke petua ni bkesn….huuhuu…klu bkesan aq mau cba lh…Mls nk tgk rmbut kerinting ni lgi…(knape rmbt aq tiba2 kerinting OOoO????) msti ada org jampi aq ni…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  114. koko said,

    March 15th, 2012 at 1:36 pm

    Blh ke rambut asal lurus klu gna sntan kelapa+air limau nipis..??? n knape rmbut aq tba2 jer kerinting…hairan btullh… :(

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  115. Nimrod said,

    March 23rd, 2012 at 5:03 am

    Bagus santan tu letak dlm kari drpd letak kat rambut….bazir je….klu betul2 la nak lurus sangat…ada seterika kat rumah kan…apa lg…he2…gurau je…

    p/s: KARI ANDA LEBIH MEMERLUKAN SANTAN!!

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  116. koko said,

    May 5th, 2012 at 4:25 pm

    Sampai hati Nimrod….huhuu tau la rambut ko lurus….aq nie rambut kerinting tpi muka ancem….hehehe….xpexpe…lgi pun rambut aq nk lurus….hahah…Happy nye!!!!

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  117. boyz said,

    July 13th, 2012 at 2:48 pm

    salm,,kne pkai bpe jam ???

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  118. Hilang ingatan said,

    July 15th, 2012 at 2:31 am

    hehe here’s sme tips for u guys

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  119. Hilang ingatan said,

    July 15th, 2012 at 2:54 am

    Cara mudah nak rambut lurus ini tipsnye tpi ada syarat,syaratnya snng jee kena rajin ckplah..

    first belilah product WELLASTRATE,product nee gunanya mlruskan rmbut yang keriting tahap dawai sekali pun wahaha..aku cadangkan korang beli yang putih..tak mahal pun dlm 25 RM camtu,

    kalau korang dah ade product nee satu lagi bnde yang korang mesti ada ialah flat iron straightener..pling bagus yang mempunyai salon level temperature..

    cara pngunaan:di dalam product wella tu ada dua jnis 1.straightener 2.neutralise…yang first korang pkai adlh straightener,sapukan bnde ne atas rambut korang dgm mnguna kn sisir atau dah malas sangat pkai je sarung tngan,pastikan smua bhagian rmbut kna,sisir ke posisi yang korang mahukan dan biarkan selama 1 jam minimum,maximum 3 jam sahaja,

    kemudian bilas dgn air bersih,,keringkan rmbut dgn hairdryer PERINGATAN JGN KERINGKAN MENGUNAKAN KAIN TUALA kesan ubat akn hilang,,setelah kering iron rmbut awda mngunakan flat iron shingga awda berpuas hati dgn hasil ke lurusan rmbut awda,setelah itu barulah disapukan Neutraliser tadi ke rmbut tpi mngunakan sisir ke sluruh rmbut awda..Akhirnya kekalkan neutraliser itu seberapa lama yang awda inginkan,,tpi saya mncadangkan mngikut prosedur salon 3 hari tnpa mmbasahkn rmbut..stelah itu lihat hasilnya,bertahan selama 3 bulan..kmudian ulangi kmbali proses ini

    Maaflah klau comment ne kluar topic tpi cma saranan sahaja,bayangkn duit yang kluarkan nak rebonding kat salon klau dbndingkan dgn harga cma 25 Rm hrga product tu…selamat mncuba :)

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  120. izzu said,

    September 4th, 2012 at 10:23 pm

    salam…
    sye ni laki…rambut sye ni keras,serabut..kawan saya cakap macam tembakau kt dalam rokok..ade tak tips untuk meluruskan rambut sye ni..??kalu ade e-mel sye ok…angryboy44@gmail.com

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  121. SyabilXYuji said,

    September 8th, 2012 at 10:34 pm

    saye nk buat stail k_pop. muka saya dah hensem XDDD syok sndiri

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  122. Cik Ct Wan Kembang said,

    September 27th, 2012 at 9:17 pm

    Salam korg, rmbut sy nk x tau nk kate kerinting ke nak kate ikal. Sbb atas tu lurus je.. Smpai dkt bhagian telinga start kerinting skit.. Bwh kerinting byk!. Bru je potong rmbut ptg td. Adoi… Hudus gilee.. nk nagis rse :’( tp apekan daya, yg lps, lps laa.. Tggu la rmbutku ni tumbuh semulaaa :’(.. Betul ke petua ni mnjadi? Rmbut aku time aku kecik2 dulu lurus je.. Msuk drjah 3-4 mcm tu. Start kerinting x tau apesal… td cr2 kat internet yg kalau kite kerat/gunting selalu rmbut kite. rmbut boleh jd lurus jgk. Betul ek? minta pnjelasan.. Rmbut sy bgun drpd tido kucau mcm hapee.. Hahaha.. Redho jee.. Tp plik mse bgun tido je jdi cenggitu.. harap dijawab eh.. Confirm ke tips ni berhasil.. Wasalam. :)

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  123. siv lemang said,

    October 11th, 2012 at 12:35 pm

    Suka rambut k-pop. Dowg wt rmbut mcmana pn rmbut xrosak.

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  124. dina said,

    October 17th, 2012 at 9:46 pm

    aq p0n nak try gak lahh…
    mana lah tau kan berkesannnn
    :)

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  125. jerangkung rambut lurus said,

    October 19th, 2012 at 1:55 am

    yg penting rambut ak lurus

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  126. Amirul Asyraf said,

    February 25th, 2013 at 5:01 pm

    lelaki boleh gune x ??

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  127. Car said,

    March 28th, 2013 at 2:15 pm

    salam ye…sy laki… bnyk kwn ckp rmbt sy mcm sarang tebuan…… dah berbagai cara aq buat…tpi rambt tetap krnting…..cam ne ni…. putus asa dah…..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  128. Amin White said,

    May 5th, 2013 at 2:03 pm

    menjadi ke ny?

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 1

  129. Jhenny Chi Poetri Nahampun said,

    May 18th, 2013 at 2:05 pm

    I want my hair is beautiful in front of my frend…

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  130. Sharul Cool said,

    June 7th, 2013 at 7:19 am

    cara lain x ad ker?

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  131. Ahmad Amirul Junior said,

    July 27th, 2013 at 9:20 am

    cara lain x ad ker?

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  132. Dayard David said,

    August 9th, 2013 at 3:16 pm

    x jdi pon..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  133. Aq Single said,

    September 1st, 2013 at 5:21 am

    harAp2 jD erk……..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  134. wawa izana said,

    March 1st, 2014 at 6:40 pm

    x jdi pon ….
    brpa kli sda
    sya cba…..

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  135. wawa izana said,

    March 1st, 2014 at 6:48 pm

    biar btul :-(

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

  136. wawa izana said,

    March 1st, 2014 at 7:00 pm

    lain kli jngan buat lubuk petua ya klau
    x cba sndiri..klau sdah cba bru blang
    :-p

    Like or Dislike : Thumb up 1 Thumb down 0

  137. noor shahhira said,

    March 10th, 2014 at 1:09 pm

    menjadi ker

    Like or Dislike : Thumb up 0 Thumb down 0

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Post a Comment